Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

15-03-2004
Gemeente Achtkarspelen boekt primeur met plaagbestrijding

Hier komen geen wilgenhoutrupsen meer voor! Buitendienstmedewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte hebben een uiterst succesvolle methode ontdekt om de schadelijke wilgenhoutrups te bestrijden. De eenvoudige methode werd bij toeval ontdekt.

In september 2002 werd een es omgezaagd die behoorlijk door de wilgenhoutrups was aangetast. Een collega nam een stamdeel van de boom met invalsgaten en boorgangen mee naar kantoor om aan collega's te laten zien. Toen er een schijf werd afgezaagd, bleken hier nog grote levende wilgenhoutrupsen in te zitten. Deze zijn onder een kraan met leidingwater van circa 70 graden Celcius uitgespoeld. Bij het uitspoelen van de schijf hout werden de rupsen door het contact met het hete water in één keer stijf en stierven direct. Na enig nadenken kon dit verklaart worden uit het hoge eiwitgehalte van de rups (denk aan het koken van een ei). Zo ontstond het idee om de boorgangen in aangetaste bomen in te spuiten met heet water.

Inmiddels is het idee overgenomen door andere gemeenten. Onder andere door de gemeente Hoogeveen, die hierover berichtte op de Hoogeveenster informatiepagina "Het Torentje". Vorig jaar besteedde het tijdschrift Tuin & Landschap (nr. 25) uitgebreid aandacht aan de succesvolle Achtkarspeler bestrijdingsmethode.