Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 maart 2004, no. 77

Eindhoven ontwikkelt nieuw reïntegratiebeleid

Het college van Burgemeester en Wethouders wil door een andere besteding van door het rijk beschikbaar gestelde middelen voor reïntegratie bereiken dat meer mensen zonder werk een kans krijgen op een reguliere baan. Daarmee wordt het reïntegratiebudget niet langer ingezet voor het subsidiëren van werkplekken, maar om trajecten te betalen om mensen voor een beperkte tijd de juiste werkervaring te laten opdoen. Voor de bestaande ID-banen geldt dat deze op termijn zullen verdwijnen.

Om de financiële ruimte te scheppen om dit te kunnen uitvoeren, zullen ID-banen waar mogelijk worden omgezet worden tot reguliere arbeidsplaatsen. Het college vindt dat de gemeente Eindhoven zijn verantwoordelijkheid als ID-werkgever moet nemen. Daarom stelt het college voor om een deel van de huidige gesubsidieerde arbeidsplaatsen bij de gemeente of door de gemeente gesubsidieerde instellingen om te zetten naar een reguliere baan. Daarmee geeft de gemeente ook inhoud aan het meer structureel maken van het gewenste voorzieningenniveau in de stad. Het college stelt voor om structureel 5 miljoen ter beschikking te stellen zodat 200 ID-banen regulier kunnen worden ingevuld.

Aan andere ID-werkgevers wordt gevraagd om zich ook in te spannen om ID-functies regulier te maken. De gemeente Eindhoven wil daarover afspraken maken met deze werkgevers. Zij zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gebracht van de voorgestelde wijzigingen. Binnenkort worden er voor deze werkgevers voorlichtings-bijeenkomsten georganiseerd om hen zo zorgvuldig mogelijk nader te informeren.

Wat betekent dit voor de werknemer?
Er wordt voor de werknemer eerst gekeken of het mogelijk is de ID-baan om te zetten in een reguliere arbeidsplaats bij de werkgever of elders. Voor ID-werknemers die nog niet zo ver zijn dat zij volledig in een reguliere functie kunnen werken, komt er een overgangsregeling, waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden van de klant: maatwerk dus.

© 2004 Gemeente Eindhoven