Ingezonden persbericht


STICHTING HELFFER-KOOTKAR PRIJS

P E R S B E R I C H T

ORGANISATIE MAAG-DARMSPECIALISTEN KRIJGT PRIJS VOOR TRAININGEN IN ONTWIKKELINGSLANDEN

Helffer-Kootkar Prijs 2004 voor World Gastroenterology Organisation (WGO/OMGE)

Amsterdam, 15 maart 2004

De Helffer-Kootkar Prijs gaat dit jaar naar de World Gastroenterology Organisation (WGO/OMGE). De internationale beroepsorganisatie van maag- en darmspecialisten krijgt de prijs voor haar trainingsprogramma's in ontwikkelingslanden. De prijs wordt woensdag 17 maart a.s. uitgereikt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam.

De prijs is bedoeld als waardering voor en stimulering van de inzet de WGO/OMGE om in ontwikkelingslanden effectief en snel maag- en darmziekten te diagnosticeren en te behandelen. De organisatie doet dat door training ter plekke. Daarbij wordt expliciet aandacht besteed aan de toepassing van endoscopie (kijkoperaties). Het vroegtijdig vaststellen van maag- en darmproblemen behoed patiënten voor ernstige complicaties en bevordert hun overlevingskansen. Voor haar programma zet de WGO/OMGE wereldwijd trainingscentra op waar onderwijs wordt gegeven en waar artsen en paramedisch personeel uit de regio worden geïnstrueerd in geavanceerde medische technieken. De WGO/OMGE zette al centra op in Soweto, Zuid-Afrika, en Rabat, Marokko en ontwikkelde in Pakistan een virtuele trainingsomgeving. Het geldbedrag dat aan de Helffer-Kootkar Prijs 2004 is verbonden wordt besteed aan andere centra.

Helffer-Kootkar Prijs

De Stichting Helffer-Kootkar Prijs - ingesteld in 1980 door een Amstelveens ondernemersechtpaar Helffer-Kootkar - heeft tot doel sociaal burgerschap te bevorderen. Daartoe reikt zij periodiek een prijs uit aan personen en instellingen die zich op bijzondere wijze hebben onderscheiden in het bevorderen van de maatschappelijke participatie van categorieën mensen die door ziekte, gebrek of sociale en culturele achtergrond een marginale positie in de samenleving innemen. Kandidaten worden gezocht onder mensen en instellingen die voor hun activiteiten op het omschreven gebied nog niet de erkenning hebben gevonden waarop zij recht hebben gezien de resultaten van hun inspanningen. Recente prijswinnaars waren o.a. het Writers in Prison Comittee van P.E.N. International (2000) en Circus Elleboog (2002). De prijs bestaat uit een oorkonde en een prijsbedrag van EUR 70.000.