Hes Beheer NV

P E R S B E R I C H T

VERKOOP AGRIBULK TERMINAL HES-DOCHTER ROND

Europoort/Rotterdam, 15 maart 2004

De directie van H.E.S. Beheer N.V. deelt mee dat heden definitieve overeenstemming is bereikt tussen ADM Europoort B.V., een dochterbedrijf van Archer Daniels Midland Company (ADM) uit Decatur, Illinois, USA en haar dochterbedrijf European Bulk Services (E.B.S.) B.V. over de verkoop van Europoort Terminal I aan ADM per 1 april 2004. De overname heeft geen negatieve gevolgen voor het personeel. 52 EBS-medewerkers zijn overgegaan naar ADM. Deze transactie betekent een forse verbetering van de vermogensverhoudingen van zowel HES Beheer als EBS.

De opbrengst van de verkoop van activa en met de overdracht samenhangende overeenkomsten zal worden aangewend om schulden af te lossen. Zo zullen de bankschulden (ultimo 2003 circa EUR 32 miljoen) met EUR 24 miljoen worden gereduceerd, zodat de financiële positie, in termen van solvabiliteit, sterk zal verbeteren. Het effect van deze transactie op het eigen vermogen van HES Beheer in procenten van het balanstotaal is een toename in de ordegrootte van ruim 20 procentpunten tot circa 60%. Door deze verkoop neemt de omzet van EBS, en daarmee ook de geconsolideerde omzet van HES Beheer, met circa EUR 12 miljoen op jaarbasis af. De transactie levert een boekwinst op van circa EUR 14 miljoen, die in de jaarrekening over 2004 zal worden verwerkt. De waardering van de resterende activa binnen EBS zal dit jaar aan een extra kritische beschouwing worden onderworpen. Met banken is overleg gaande omtrent een zelfstandig financieringsarrangement voor EBS, zodat de in het verleden door HES Beheer gestelde zekerheden voor bankschulden van EBS kunnen vervallen.

EBS beschikt thans nog over twee terminals, één voor de behandeling van agribulkproducten, Europoort Terminal II, en één voor de behandeling van kolen en industriële mineralen, de Laurenshaven Terminal. Met deze terminals, de drijvende vloot en circa 210 medewerkers zal EBS een aanvoer van circa 12 miljoen ton droge bulkgoederen op jaarbasis behandelen.

Directie H.E.S. Beheer N.V.




Hes Beheer NV