Nieuw-Vlaamse Alliantie


Zone 30: verstandig, met zonne-energie (15/03/04)

De politiecommissaris van Kortrijk wijst terecht een veralgemeende zone 30 in hele centra zonder aangepaste weginfrastructuur af. Heel vaak weet de autobestuurder niet eens dat hij in zon zone rijdt. Een klein, inderdaad eerder onopvallend, bord is op zich onvoldoende. Zware boetes opleggen leidt in die omstandigheden enkel tot grote ergernis.

De N-VA pleit voor zone 30 op een verstandige manier, met als enig doel het verhogen van de verkeersveiligheid. In de centra, mits aangepaste weginfrastructuur. In kwetsbare gebieden, waaronder zeker schoolomgevingen vallen.

Met oplichtende borden valt de zone veel meer op. Zulke signalisatie vergt geen grote investeringen (aanleggen bekabeling) als men gebruik maakt van zonne-energie, zoals reeds in diverse gemeenten gebeurt.

Bijkomend voordeel is dat bv. aan scholen de zone 30 alleen geldt bij begin en einde van de schooltijden en op de middag. Op deze fel opvallende borden springt onderaan de hele tijd uitgang school aan en uit met een duidelijke vermelding van de snelheidsbeperking tot 30 km/u. Een en ander werkt zeer doeltreffend en kan worden uitgebreid naar bv. sportcentra, muziekscholen enz..
Vlaams parlementslid Jan Loones en federaal Kamerlid Geert Bourgeois ondervragen deze week hierover de Vlaamse en de federale minister van mobiliteit.

Auteur:
Jan Loones, Vlaams parlementslid, Geert Bourgeois, Kamerlid Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be