Ingezonden persbericht


Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

MYTHEN OVER MIGRATIE EN ONTWIKKELING ONTZENUWD

7e lezing in SID-serie over de Migratie & Ontwikkeling

Rotterdam, 14 maart 2004
Morgen, 15 maart 2004 vindt aan de VU te Amsterdam de7e lezing plaats in de SID-serie "Migratie & Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging". Deze lezing wordt verzorgd door professor Bimal Ghosh (India/ Switzerland), een internationaal consultant over de raakvlakken van Migratie, Handel en Ontwikkeling met een brede ervaring binnen het VN-ontwikkelingssysteem. In zijn SID-lezing zal de heer Ghosh ingaan op een aantal wijdverspreide mythen over migratie en ontwikkeling. Hij zal deze ontzenuwen en een aantal constructieve beleidsaanzetten geven voor onder meer een Europees migratiebeleid. Met het oog op het aanstaande EU-voorzitterschap zal hij daarbij specifiek aandacht besteden aan de mogelijke rol van Nederland daarin.

Bimal Ghosh was tot voor kort directeur van NIROMP (New International Regime for Orderly Movements of People), een mondiaal project voor migratiemanagement. Daarvoor was hij onder meer Scientific Coordinator van de West-Afrikaanse Ministersconferentie over migratie, mensenrechten en ontwikkeling en adviseerde hij over deze onderwerpen de VN en de International Organization for Migration in Genève. In 1998-1999 was hij lid van een speciale expertwerkgroep van de VN-Mensenrechtencommissie over de mensenrechten van migranten. In de jaren tachtig en negentig bekleedde hij diverse functies binnen de VN op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, onder meer bij UNDP en de ILO.

Bimal Ghosh studeerde economie, sociale wetenschappen en recht en heeft op deze terreinen een brede internationale academische carrière. Hij is Emeritus hoogleraar aan de Colombia Graduate School of Public Administration en auteur van een scala aan rapporten en artikelen over vraagstukken van internationale economie, politiek en mensenrechten, met een specifieke nadruk op migratie, handel, ontwikkelingssamenwerking en globalisering.

SID-SERIE 2003-2004: MIGRATIE EN ONTWIKKELING
Internationale migratie wordt als sociaal-economisch, cultureel en politiek fenomeen steeds belangrijker voor ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Het beleid van staten en de internationale gemeenschap is echter nog erg versnipperd. De omvang van de mondiale migratie en de gevolgen voor mensen in landen van herkomst, doorgang en bestemming, vragen echter om een nieuwe en geïntegreerde benadering die taboes aan de kaak stelt en uitdagingen benoemt en aangaat. Met de lezingenserie Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging exploreert SID-Nederland de relatie tussen migratie en ontwikkeling vanuit internationaal, Europees en nationaal perspectief en mogelijkheden voor een aanpak die positief uitpakt voor alle betrokkenen. (Inter)nationale deskundigen en opinieleiders houden ieder een aspect van de relatie migratie-ontwikkeling tegen het licht.

De serie loopt van september 2003 tot juli 2004. Sprekers tot nu toe waren Koos Richelle (DG Ontwikkeling Europese Commissie), Syed Mansoob Murshed (ISS), John Morrison (Respect|Europe), Rita Süssmuth (Kommission für Zuwanderung der Bundesregierung), Erika Feller (UNHCR) en Theo Veenkamp (Ministerie van Justitie/ Demos). Andere uitgenodigde sprekers zijn: Wim Deetman (burgemeester Den Haag) en Ron Keller (Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking).

Partners van SID-Nederland in deze serie zijn de Vrije Universiteit en VluchtelingenWerk Nederland. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de NCDO.

----------------------------------------


Ingezonden persbericht