Vlaamse overheid

Patricia Ceysens heeft drie grote investeringsdossiers ter waarde van 6,7 miljoen euro op de Vlaamse regering gebracht. Twee van de drie dossiers hebben een belangrijke positieve impact op het milieu. De Vlaamse regering ondersteunt met deze steun bedrijfsuitbreidingen op het vlak van logistiek, innovatie en waterstof.

7 Miljoen euro lastenverlaging

Het gaat hier om zowel ecologiesteun als expansiesteun 'oude stijl.' Deze dossier vallen dus buiten de groeipremie die nu on-line loopt (www.groeipremie.be) en de ecologie premie die binnenkort ook on-line gelanceerd wordt.

De eerste call van de groeipremie loopt sinds midden november en wordt eind deze maand afgesloten. Begin maart hadden reeds meer dan 1.200 ondernemingen een dossier ingediend. Resultaten van deze call zullen normaliter bekend gemaakt worden medio mei. Eerste analyses geven ook aan dat de administratieve last veroorzaakt door de opmaak van een dossier, is teruggevallen van 1850 euro per dossier, die vroeger grotendeels door banken werd aangerekend, naar 125 euro of een vermindering met 93%. Op jaarbasis impliceert dit een besparing voor het bedrijfsleven van ongeveer 7 miljoen euro.

Positieve milieu impact

Patricia Ceysens en de regering komen voor een bedrag van 2.363.000 euro tussen in de bouw van de grootste waterstofinstallatie van Air Liquide ter wereld. Deze installatie wordt gebouwd te Antwerpen. De totale investering bedraagt 76.851.000 euro. De investering integreert de nieuwste technologie waardoor een belangrijke vermindering van de CO2- en Nox-uitstoot kan worden gerealiseerd. Bovendien is het energieverbruik van de nieuwe installatie een stuk lager dan bij andere bestaande installaties. Air Liquide zal met de hulp van de Vlaamse regering ook de geluidsoverlast beperken. Met deze investering wordt opnieuw een stap gezet in de verdere uitbouw van de Antwerpse chemiecluster, die thans reeds de belangrijkste ter wereld is.

Met het tweede project komen de minister van Economie en de regering voor 1.522.132 euro tussen in een investering van het bedrijf ALRO. Deze onderneming start een investeringsproject te Stokkem met een waarde van 17.750.000 euro. Daarbij gaat specifieke aandacht naar waterzuivering en logistieke activiteiten. Met deze ecologie-investering zal het waterverbruik van de onderneming ook verder afnemen. ALRO behandelt oppervlaktes van kunststoffen en metalen en levert vooral aan de vrachtwagenindustrie.

Innovatie

Ceysens en de regering steunen tenslotte voor 2.837.178 euro een investering in een nieuw productieprocédé van Unilin Decor uit Wielsbeke. De firma doet een totale investering van 102.326.840 euro. Unilin kan hiermee zijn productengamma van laminaat parket zalverder uitbreiden. Het bedrijf verwacht een omzetstijging en een uitbreiding van zijn huidig personeelsbestand met 500 eenheden als gevolg van deze investering.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be

---