Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

Woerden, 15 maart 2004

"Donor worden, jouw eigen keuze"

Mailing en campagne roepen 18-jarigen op tot registratie in het Donorregister

Vanaf 20 maart ontvangen alle 190.000 jongeren die in 1985 geboren zijn een envelop van het Donorregister. Alle jongeren die vorig jaar 18 geworden zijn, worden persoonlijk aangeschreven met de vraag of zij hun keuze om wel of geen donor te worden willen vastleggen met het donorformulier. Het NIGZ start deze week de voorlichtingscampagne Donor worden, jouw eigen keuze, die deze mailing ondersteunt.

Het Donorregister schrijft jaarlijks alle 18-jarigen aan met het verzoek hun keuze om wel of niet donor te worden te registreren. Deze actie wordt voorgeschreven door de Wet op de orgaandonatie. Bij het donorformulier ontvangen de jongeren informatie over het Donorregister en over allerlei aspecten rondom orgaan- en weefseldonatie. De formulieren worden, persoonlijk op naam, tussen eind maart en half april verzonden.

Voorlichtingscampagne

Het NIGZ heeft speciaal voorlichtingsmateriaal ontwikkeld met de titel "Donor worden, jouw eigen keuze.", waarmee de jongeren op de actie van het Donorregister worden geattendeerd. De campagne wordt gevoerd met o.a. posters op scholen, radiospots en advertenties. Ook is een speciale webpagina ontwikkeld die te vinden is via de homepage www.donorvoorlichting.nl. Hier kunnen jongeren meer informatie vinden over orgaan- en weefseldonatie en met elkaar over het onderwerp van gedachten wisselen.

Persoonlijke ervaringen

In Nederland wachten nog altijd veel mensen op een orgaan- of weefseltransplantatie, waaronder ook jongeren. De website donorvoorlichting.nl speelt daarop in door links te leggen met persoonlijke websites van jongeren die ooit een orgaan ontvangen hebben, of nog wachten op een transplantatie. Daarmee hoopt het NIGZ bij jongeren de problemen die ontstaan door het tekort aan orgaan- en weefseldonoren een menselijk gezicht te geven.

Het NIGZ ontwikkelt in opdracht van het ministerie van VWS voorlichtingsmaterialen en campagnes over orgaan- en weefseldonatie en over het donorschap. NIGZ-Donorvoorlichting is de eenheid binnen onze organisatie die de Nederlandse bevolking informeert over orgaan- en weefseldonatie en over donorschap en registratie in het donorregister. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de overheid, partners en landelijke organisaties die zich bezig houden met orgaan- en weefseldonatie.

Meer informatie:

NIGZ-Donorvoorlichting

Drs. Bert Elbertse

(0348) 43 76 41

b.elbertse@nigz.nl

Drs. Daniëlle Monté

(0348) 43 76 44

dmonte@nigz.nl

Of kijk voor meer informatie op:

www.donorvoorlichting.nl

www.donorvoorlichting.nl/index.cfm?act=18jaar.home of

www.nigz.nl.