Verbond van Verzekeraars

Kabinetsbesluit overtuigt nog niet

Het Verbond van Verzekeraars vindt het positief dat het kabinet een besluit heeft genomen. Wel betreurt het Verbond dat het SER-advies, waarin marktwerking en prikkels belangrijk zijn, niet integraal is overgenomen. Nu ontstaat op zijn best een hybride systeem waarin het maar afwachten is of het beter wordt dan het huidige. Het kabinet kiest voor een systeem waarin er voor de werkgever de keuze bestaat om het risico zelf te dragen, te verzekeren bij een private verzekeraar dan wel verzekerd te blijven bij het UWV. Voorwaarde hierbij is dat er een level playing field moet zijn tussen verzekeraars en het UWV. Dit betekent dat er in de premie die verzekeraars rekenen geen componenten mogen zitten die het UWV ook niet hoeft mee te nemen. Zonder een dergelijke level playing field zal er van marktwerking niets terecht komen. Daarom zal het nog enige tijd duren voordat het vastgesteld kan worden of de politiek hiermee van de molensteen, die reeds 36 jaar om zijn nek hangt, verlost zal worden.

Sterkere prikkels tot reïntegratie bij volledige privatisering

Het alternatief van de verzekeraars voor de WAO is en blijft simpel en duidelijk. Door financiële prikkels worden werknemer, werkgever en verzekeraar gestimuleerd om ervoor te zorgen dat het aantal arbeidsongeschikten tot een minimum beperkt wordt. Nu werkgevers bij ziekteverzuim van werknemers reeds twee jaar het loon moeten doorbetalen, wordt de prikkel tot preventie en reïntegratie voor verzekeraars en andere betrokkenen alleen maar groter. Een publieke uitvoerder ondervindt geen concurrentie en zal een dergelijke stimulans nooit voelen. Hierdoor zal de private uitvoering goedkoper zijn dan een publieke uitvoering, en zullen er veel meer mensen aan het werk komen.

Goedkoper in de uitvoering

De private uitvoering leidt uiteindelijk tot een substantieel goedkoper en voor de toekomst bestendig stelsel. Verzekeraars verwachten dat de premie, na enige aanloopkosten, bijna de helft goedkoper zal zijn dan bij aanvang van de regeling. De verzekeraars immers zijn 30% beter in staat werknemers te reïntegreren dan een publiek systeem. De cijfers spreken voor zich. De private uitvoering is op termijn structureel 3 miljard euro goedkoper dan het huidige systeem en levert uiteindelijk binnen 10 jaar een besparing op van 15 miljard euro.

Meer mensen aan het werk

Bij een private uitvoering zullen er jaarlijks 40.000 mensen meer aan het werk gaan dan bij een publieke uitvoering. Dit betekent 40.000 uitkeringen minder en 40.000 mensen meer die een bijdrage aan het Nationaal Inkomen leveren. Het positieve effect hiervan is, voorzichtig geraamd, ongeveer 1 miljard euro per jaar.

12 maart 2004

---

Dit persbericht is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.