Ingezonden persbericht


Universiteit Maastricht
Persbericht
15 maart 2004

UM benoemt Niels Schiller tot bijzonder hoogleraar Psycholinguïstiek Cognitieve processen tijdens taalproductie in kaart gebracht

Per 1 maart 2004 is prof.dr. N. (Niels) Schiller benoemd tot bijzonder hoogleraar "Psycholinguïstiek, in het bijzonder fonologisch encoderen" in de Faculteit der Psychologie van de Universiteit Maastricht.

Psycholinguïstiek houdt zich bezig met de verwerking van taal, in het bijzonder de cognitieve processen die hiervoor verantwoordelijk zijn. In de psycholinguïstiek wordt onderscheid gemaakt tussen taalproductie en taalperceptie. Deze processen maken gebruik van verschillende (neurocognitieve) structuren in de hersenen.

De bijzonder hoogleraar zal zich vooral bezig houden met taalproductie. In de taalproductie zijn verschillende stappen te onderscheiden. Taalproductie begint altijd met lexicalisering, dat wil zeggen dat de spreker het passende woord opzoekt in zijn 'mentaal woordenboek'. Daarna verzamelt de spreker grammaticale informatie over het woord (zoals: is het een werkwoord, een zelfstandig naamwoord of een bijvoeglijk naamwoord) en vervolgens concrete vorminformatie (lettergrepen, klemtoon etc.). Dit proces wordt fonologisch encoderen genoemd. Na het verzamelen van al deze informatie start het motorisch proces, zodat het woord daadwerkelijk kan worden uitgesproken.

Het onderzoek van prof. Schiller zal zich specifiek richten op het proces van fonologisch encoderen, waarbij ook de samenhang met het taalperceptieproces wordt onderzocht. Samenwerking tussen taalproductie en -perceptie vindt onder meer plaats tijdens zelfmonitoring (met andere woorden de zelfcontrole tijdens het uitspreken van een woord). Nadat deze basale processen in kaart zijn gebracht zal de hoogleraar tevens de rol onderzoeken van monitoring bij neuropsychologische ziektebeelden, zoals stotteren en auditieve hallucinaties bij schizofreniepatiënten.

Bij zijn onderzoek zal de hoogleraar gebruik maken van neurocognitieve methoden zoals EEG/ERP (Electroencephalography/ Event Related Potentials) en fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging). Met de EEG/ERP-technieken wordt met name het tijdsverloop van de cognitieve processen in kaart gebracht, terwijl met fMRI de bij het proces betrokken hersenstructuren kunnen worden gelokaliseerd. Het fMRI-onderzoek zal vooralsnog worden uitgevoerd op het F.C. Donders Centrum voor Cognitief Neuroimaging in Nijmegen. In de nabije toekomst (najaar 2004) zal de UM beschikken over een eigen MRI-scanner, waardoor het onderzoek voortaan op de eigen locatie kan plaatsvinden.

Prof. Schiller is benoemd door de Stichting Wetenschapsbeoefening en was voor zijn benoeming reeds werkzaam bij de Faculteit der Psychologie als Universitair Hoofddocent. In 2002 heeft hij een VICI-subsidie verworven voor zijn onderzoek naar zelfmonitoring tijdens taalproductie.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. N. Schiller, tel. 043 3884041 , e-mail
n.schiller@psychology.unimaas.nl
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/