Gemeente Amsterdam

`Hier groeien boeken uit de grond'
Nederlandse bibliotheken en bibliothecarissen gefotografeerd door 15 maart 2004 - Huis Marseille
`Hier groeien boeken uit de grond'. Achter deze titel, ontleend aan een gedicht van P.A. de Génestet, gaat een langdurig project schuil. Huis Marseille presenteert hiermee de foto's die Candida Höfer en Bert Nienhuis van 25 Nederlandse bibliotheken en bibliothecarissen hebben gemaakt. Höfer heeft daarbij het interieur in beeld heeft gebracht en Nienhuis heeft de bijbehorende bibliothecaris geportretteerd. Het resultaat van deze unieke opdracht is dit voorjaar te zien in huis Marseille.

Bibliotheek

De bibliotheek is een cultureel bepaald type bergruimte. Er zijn 25 bibliotheken voor het project geselecteerd. Deze bibliotheken hebben niet alleen grote uiterlijke verschillen, maar staan ieder ook weer voor een ander type verzameling met een daarop afgestemde gebruiksfunctie. Zo zijn er universiteitsbibliotheken, openbare bibliotheken, museale bibliotheken, regionale bibliotheken, natuurwetenschappelijke bibliotheken, een particuliere bibliotheek, een juridische bibliotheek, een kerkelijke bibliotheek en een koninklijke bibliotheek gefotografeerd. Deze selectie beoogt een representatieve en bloemrijke dwarsdoorsnee te zijn van hetgeen Nederland van oudsher en ook nu nog te bieden heeft. Het is zeker geen uitputtend overzicht; er zijn er nog veel meer die ook aan kwaliteit niet onderdoen.

Fotografen

Het contrast tussen beide fotografen is groot. Zij belichamen ieder een ander type van het vak. De een werkt autonoom en beeldend (ook in opdracht situaties), de ander documentair en hoofdzakelijk in opdracht. Ook dit aspect is in het project nog verder geaccentueerd door tegenover de kleur van Candida Höfer, het zwart-wit van Bert Nienhuis te zetten, terwijl ook in de maatvoering afstand wordt gehouden.

Bibliotheken in 3D

Tijdens de tentoonstelling is het ook mogelijk om enkele bibliotheken virtueel te bezoeken. Fotograaf Iwan Baan heeft speciaal voor dit project in het hart van een 6 bibliotheken 360 graden driedimensionale interactieve foto's gemaakt, die de bezoeker op een computer in de Mediakeuken van huis Marseille kan bekijken. Via een beamer worden de foto's op de muur geprojecteerd, waardoor je als ware kunt ronddwalen in deze bibliotheken.

Speciale actie voor bibliotheekleden

Leden van Openbare Bibliotheken in het hele land krijgen korting op het bezoek aan de tentoonstelling: op vertoon van hun pasje is de entree slechts 1 euro.

© Gemeente Amsterdam