Ministerie EZ

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over mogelijk verslechterde consumentenbescherming in de edelmetalenbranche. (Ingezonden 19 februari 2004) Datum: 15-03-2004

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, heeft deze vragen als volgt beantwoord.


1 Heeft u kennisgenomen van de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven van 4 december 2003 (no. AWB 02/170431200) waarin het beroep van Waarborg Platina, Goud en Zilver N.V. tegen de aanwijzing van Edelmetaal Waarborg Nederland B.V. als waarborginstelling in de zin van de Waarborgwet 1986 gegrond is verklaard omdat de onafhankelijke taakvervulling door Edelmetaal Waarborg Nederland B.V. onvoldoende zou zijn gewaarborgd?

Ja, ik heb kennisgenomen van de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven van 4 december 2003.


2 Bent u bereid de Kamer direct te informeren over uw besluit op het bezwaar van Waarborg Platina, Goud en Zilver N.V, zodra dat onherroepelijk vaststaat?

Ja, ik ben bereid om de Kamer te informeren op het moment dat het besluit op het bezwaar van Waarborg Platina, Goud en Zilver onherroepelijk vaststaat.


3 Deelt u de mening dat voor een optimale bescherming van consumenten tegen onderkaratering van edelmetaal (goud, zilver en platina) een onafhankelijke en deugdelijke uitoefening van de waarborgtaken, zoals vastgelegd in de Waarborgwet 1986, vereist is?

Ja, een onafhankelijke en deugdelijke uitvoering van de waarborgtaken zoals vastgelegd in de Waarborgwet 1986 is van belang voor de bescherming van consumenten in de edelmetalenbranche. Dit is ook de essentie van het Nederlandse waarborgsysteem zoals dat is vastgelegd in de Waarborgwet. Alle gouden, zilveren en platina voorwerpen boven een bepaalde gewichtsdrempel dienen, alvorens zij op de Nederlandse markt worden gebracht, ter keuring te worden aangeboden bij een waarborginstelling. Indien het voorwerp wordt goedgekeurd door de waarborginstelling wordt het vervolgens voorzien van één of meerdere stempelmerken. Een onafhankelijke markttoezichthouder - Verispect b.v. te Delft - controleert of de verplichtingen die voor ondernemers uit de Waarborgwet voortvloeien, worden nageleefd.


4 Heeft u vanuit de edelmetalenbranche of van consumenten signalen ontvangen waaruit blijkt dat grote zorg bestaat over het gebrek aan onafhankelijkheid van Edelmetaal Waarborg Nederland B.V. en over de wijze waarop zij de waarborgtaken uitoefent?

Sinds de aanwijzing van EWN als waarborginstelling in maart 2002 heb ik een aantal signalen ontvangen over EWN. De brieven waarin deze signalen worden verwoord zijn met name afkomstig van de concurrent van EWN - Waarborg Platina, Goud en Zilver - en van de branchevereniging Federatie Goud en Zilver (tevens aandeelhouder van Waarborg Platina, Goud en Zilver). Voor zover de signalen betrekking hadden op de onafhankelijkheid van EWN werd voornamelijk geduid op het feit dat een aan EWN gelieerde onderneming een veilinghuis exploiteerde waar edelmetalen voorwerpen werden geveild. Het veilinghuis heeft overigens inmiddels zijn activiteiten beëindigd. Ten aanzien van de wijze waarop EWN haar waarborgtaken uitoefent, ontving ik het signaal dat EWN op een onjuiste wijze te werk zou gaan bij het keuren van edelmetalen voorwerpen. Uiteindelijk bleek het hier te gaan om een verschil van interpretatie van artikel 3 van de Waarborgwet. Artikel 3 van de Waarborgwet maakt het mogelijk om oude of gebruikte voorwerpen te keuren zonder dat deze daarvoor beschadigd hoeven te worden. Per brief van 4 juli 2003 heeft mijn ministerie alle betrokken partijen laten weten hoe deze wetsbepaling geïnterpreteerd dient te worden. Hierna heb ik over dit onderwerp geen klachten meer ontvangen. Alle signalen over de waarborging in de edelmetalenbranche die binnenkomen worden serieus benaderd. In bijna alle gevallen vindt er direct overleg plaats met de betrokken partijen om de aard en de omvang van de klachten vast te kunnen stellen. Waar nodig wordt ook opgetreden.


5 Heeft u onderzoek gedaan naar de situatie bij Edelmetaal Waarborg Nederland B.V. met betrekking tot de uitoefening van de waarborgtaken? Zo ja, wat zijn daarvan de uitkomsten? Zo neen, bent u bereid alsnog dergelijk onderzoek te verrichten?

Allereerst wil ik opmerken dat aan de aanwijzing van EWN tot waarborginstelling in maart 2002 een langdurige en zorgvuldige procedure ten grondslag heeft gelegen. Zoals ik in het antwoord op vraag 4 heb aangegeven, neem ik ieder signaal dat ik ontvang over de waarborging in de edelmetalenbranche serieus en treed ik waar nodig op. Ik zie echter, gezien de aard en de omvang van de signalen die ik tot op heden heb ontvangen over EWN, geen reden om een algemeen onderzoek in te stellen naar de wijze waarop zij haar waarborgtaken uitoefent.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Jan van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl