Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN dinsdag 16 maart van 20.00 tot 2100 op 747AM.

Het gesprek

Henk Michielse en Hassan Yar

Op zoek naar samenbindende waarden , onder dat motto gingen afgelopen weekend moslims, christenen en humanisten de dialoog met elkaar aan in het Abdijhuis in Heeswijk, Brabant. Wat hebben zij met elkaar besproken, zo vlak na de aanslagen in Spanje? Wat kan je met die gemeenschappelijke waarden en waar gaan de wegen definitief uiteen? Een gesprek met twee van de deelnemers, humanist Henk Michielse, oud-hoofddocent van de Universiteit van Amsterdam en Hassan Yar, directeur van het Islamitisch Instituut voor Maatschappelijk Activeringswerk.

De reportages

El Hizjra

Terwijl lezend Nederland zich in deze boekenweek richt op Frankrijk bladert Verkenningen in literatuur van Marokkaanse komaf. Vorige week werd de El Hizjra-literatuurprijs uitgereikt aan beginnende Nederlandse schrijvers met Arabische wortels. Voor eerdere prijswinnaars Abdelkader Benali en Moustafa Stitou was de toekenning een opstap naar roem. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe lichting? Twee winnaars vertellen over hun worsteling met woorden, afkomst en islam.

Virtueel Museum Ar@besk

Onlangs zijn de deuren opengegaan van het eerste virtuele museum in Europa met islamitische kunst. Verkenningen dook de digitale snelweg op voor een bezoek aan Ar@besk waar de tijd stil lijkt te staan. Voor iedereen met een computer ligt de weg open naar de schatkamers met het islamitische culturele erfgoed.