Gemeente Lingewaard


Plan van aanpak voor restauratie Fort Pannerden

Er wordt een verkennend onderzoek gehouden naar de mogelijkheden om fort Pannerden te restaureren. Het college heeft hiervoor opdracht gegeven aan Grontmij in Arnhem. Over pakweg een half jaar moet er een plan van aanpak liggen.

Het college is nog steeds van mening dat het fort een belangrijke plaats inneemt in het toeristisch aanbod van de gemeente Lingewaard. Een belangrijk onderdeel van de opdracht is een duidelijk beeld te schetsen van hoeveel financiers er bestaan die de restauratie willen bekostigen. Afhankelijk van de resultaten kan het gemeentebestuur een beslissing nemen of de feitelijke voorbereiding van restauratie in gang gezet kan worden. Er worden geen beleidsbeslissingen genomen voordat de financiële consequenties voor de gemeente Lingewaard bekend zijn.

Grontmij heeft tevens de opdracht gekregen om de bouwkundige staat van het fort in beeld te krijgen. Dit bedrijf heeft al eerder een studie gemaakt naar de mogelijkheden om fort Pannerden na restauratie te exploiteren.

Kosten
De kosten van dit onderzoek zijn begroot op 77.350 euro. De provincie heeft reeds een subsidie toegezegd van 30.000 euro. Verder ligt er wellicht een mogelijkheid om een bijdrage te halen uit het provinciale fonds Plattelands Ontwikkeling Programma. Samen met de teruggaaf van btw komt de gemeentelijke bijdrage dan uit op 2.500 euro.

Mocht de restauratie een feit worden, dan gaat de voorkeur uit om de werkzaamheden in één stroom uit te voeren. De mogelijkheid van tijdelijke en gedeeltelijke openstelling tijdens de restauratie wordt niet uitgesloten.

Bericht geplaatst op 3 maart 2004