Gemeente Amersfoort

Uitstel werkzaamheden Liendertseweg in Kruiskamp
Onzekerheid over handhaven bomen Liendertseweg

datum: 15 maart 2004

Bij de werkzaamheden aan de Liendertseweg zijn problemen ontstaan met de bomen. Bij het uitgraven van de fundering blijkt dat veel meer boomwortels verwijderd moeten worden dan in eerste instantie was voorzien. Dit kan zowel de conditie als de stabiliteit van de bomen in gevaar brengen. Nader onderzoek moet uitwijzen of behoud van de bomen verantwoord is. Het werk aan de weg is intussen stilgelegd.

Aan weerszijden van de Liendertseweg staan in totaal 35 volwassen linden. Bij het uitgraven van de wegfundering op het weggedeelte tussen de Ringweg Kruiskamp en de Evertsenstraat, zijn de problemen aan het licht gekomen.

In het voortraject - tijdens de ontwerpfase in 2002 - was al duidelijk dat de reconstructie de groeiplaats voor de bomen zou verstoren en dat dit de kwaliteit van de bomen niet ten goede zou komen. Toch is er destijds voor gekozen de bomen te sparen. De beeldkwaliteit (laanstructuur) van de 35 linden was daarbij een leidend argument. Ook was men in de veronderstelling dat men met grondverbetering en cultuurtechnische maatregelen de omstandigheden voor de bomen zou kunnen waarborgen. Een eerste quick-scan heeft nu uitgewezen dat op dat eerste weggedeelte de gevolgschade veel ernstiger is dan voorzien en dat deze schade de duurzaamheid van de bomen wellicht al binnen enkele jaren in gevaar brengt.

Nader onderzoek
De Gemeente Amersfoort heeft nu boomspecialist Copijn uit Utrecht opdracht gegeven de maximale levensverwachting per boom vast te stellen, rekening houdend met het completeren van de wegconstructie. De resultaten moeten uitwijzen of behoud van de bomen verantwoord is. Het onderzoek start op maandag 15 maart a.s. Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd het onderzoek in beslag gaat nemen. Omwonenden - die intussen via een bewonersbrief op de hoogte zijn gesteld - worden uitgenodigd de presentatie van de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek bij te wonen.

Het werk aan de Liendertseweg is door deze omstandigheden tot nader order uitgesteld. Wel wordt doorgewerkt aan het aansluiten van de riolering op de zijwegen.