UWV

WAO-instroomcijfers grote werkgevers eind juni op internet

In het kader van de Wet Instroomcijfers WAO publiceert UWV op deze site eind juni de WAO-instroomcijfers over 2003 van grote werkgevers. 'Grote werkgevers' zijn werkgevers die in 2002 250 of meer werknemers in dienst hadden. Doel van de publicatie is werkgevers bewust te maken van hun eigen aandeel in de totale WAO-instroom. Die bewustmaking moet hen stimuleren tot het nemen van maatregelen die de instroom in de WAO beperken en reïntegratie bevorderen.

De wet op grond waarvan UWV de instroomcijfers in de WAO publiceert maakt deel uit van een samenhangend stelsel van wet- en regelgeving dat de afgelopen jaren is ingevoerd. Doel hiervan is arbeidsongeschiktheid te voorkomen en de instroom in de WAO te beperken. Tot deze wetgeving behoren onder meer de Wet verbetering Poortwachter en de Wet Pemba. Onlangs nog werd de Verlenging Loondoorbetalingsverplichting bij Ziekte doorgevoerd, waardoor werkgevers het loon van werknemers die op of na 1 januari 2004 ziek zijn geworden twee jaar moeten doorbetalen in plaats van één.

Ruim voordat de cijfers op internet worden gepubliceerd, worden de betrokken werkgevers hierover geïnformeerd. Begin mei ontvangen de werkgevers een factsheet van hun WAO-instroomcijfers. Op het factsheet staan o.a. de WAO-instroom-percentages over de afgelopen drie jaar en het aantal dienstverbanden. Bij het factsheet stuurt UWV een overzicht mee van de sofi-nummers van de personen die in het jaar 2003 in de WAO terecht zijn gekomen.