Fontys


maandag 15 maart 2004

maandag 15 maart 2004

Expositie Atelier Matisse bij Fontys Hogescholen in Eindhoven Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Atelier Matisse is tot 28 april een jubileumtentoonstelling te zien bij Fontys Hogeschool Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) op de Th. Fliednerstraat 2 in Eindhoven. De expositie bestaat uit schilderijen en tekeningen van kunstenaars met een verstandelijke handicap en is georganiseerd door kenniscentrum De Vliegende Vis van de SPH.

Het in Wijchen gevestigde Atelier Matisse richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van kunstzinnige talenten van mensen met een verstandelijke handicap. Een `nieuwe kunstenaar' krijgt een proefperiode van enkele maanden, waarin wordt gekeken naar zijn talent, leervermogen en motivatie. Alle kunstenaars werken in principe fulltime en worden individueel begeleid. In het weekprogramma komen, naast het vrije werk ook verplichte programmaonderdelen voor zoals: kunstgeschiedenis, druktechnieken, tekenen en schilderen en kleurenleer. De kunstenaars werken naar stillevens, modellen en de natuur. Ze bespreken hun eigen werk evenals het werk van collega-kunstenaars en ze bezoeken regelmatig musea.

Roos Leijten, een van de exposerende kunstenaars, won vorig jaar de K4-award voor haar werk. Dit is een landelijke prijs voor kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Naast het werk van Leijten, is er op de expositie kunst te zien van: Andrea Berben, Marga Hazeveld, Frits Heukeshoven, Lies Hutting, Leni Link, Fred Sanders, Esther Schrijver, Herman Onstenk, Ivo Spaan, Jan Willems en Francis Wouters.

De expositie is tot 28 april op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezichtigen. Toegang is gratis. De kunstwerken hangen in de gangen op de tweede verdieping van het Fontysgebouw op de Th. Fliednerstraat in Eindhoven.