Openbaar Ministerie

15 maart 2004

SIOD spoort 60 miljoen euro aan fraude op

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft in 2003 fraudezaken voor een totaalbedrag van 60 miljoen euro aan het licht gebracht. Het gaat hierbij om ontduiking van belastingen en premies. Dat blijkt uit het jaarverslag van de SIOD over 2003.

De opsporingsdienst heeft vorig jaar 68 gevallen van zware fraude op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsmarkt onderzocht. In de meeste zaken gaat het om zwart werk, illegale arbeid, valse identiteitsbewijzen en uitkeringsfraude.

De meeste fraudezaken waarmee de SIOD zich bezighield, deden zich voor in de uitzendbranche, de land- en tuinbouw, de vleessector en de bouw. In deze sectoren bestaat een grote vraag naar laagopgeleide arbeidskrachten.

Ook in de ICT-branche en de gezondheidszorg heeft de SIOD fraude aangetroffen. De dienst noemt het 'frappant' dat het in deze sectoren vooral hogeropgeleid personeel betrof.

In het jaarverslag meldt de SIOD dat steeds vaker fraude met internationale aspecten wordt geconstateerd. Als voorbeeld noemt de dienst een groep Indiase programmeurs die officieel voor het bijwonen van een vergadering in Nederland verbleven. In werkelijkheid waren ze maandenlang bij financiële instellingen aan het werk om tegen lage tarieven software te installeren.

Bron: Persbericht ministerie van SZW