Ingezonden persbericht

V&D kleedt leveranciers uit

NMa opstelling verhindert tegengaan misbruik van inkoopmacht

AMSTERDAM, 20040315 -- V&D heeft haar leveranciers van textiel en kleding per brief geïnformeerd dat, met ingang van 1 april 2004, betalingskortingen worden verhoogd, betalingen worden vertraagd en dat een omzetafhankelijke bonus wordt ingevoerd. De wijziging heeft een terugwerkend effect op al gesloten overeenkomsten, die voorzien in (na)levering na 1 april. Bestaande overeenkomsten kunnen uiteraard niet eenzijdig worden gewijzigd. Toch zien veel vooral kleinere leveranciers zich genoodzaakt deze eenzijdige actie te accepteren, omdat leveranciers die niet met de wijziging instemmen, worden gestraft in de vorm van uitsluiting van toekomstige leveringen.


MODINT, Ondernemersorganisatie voor mode, interieur en textiel, zou als brancheorganisatie graag namens haar leden de degens met grote afnemers kruisen over de gang van zaken. Groot probleem is daarbij echter, dat de NMa MODINT heeft verboden om zich met afspraken over betalingskortingen en -termijnen, die leden met (grote) afnemers overeenkomen, te bemoeien. Bundeling van de belangen van de vele kleine leveranciers op dit vlak, zoals MODINT wil, staat volgens de NMa gelijk aan een hard-core overtreding van het kartelverbod. Daarom weigert de NMa te kijken naar de werkelijke effecten van dit soort afspraken op de markt. MODINT heeft beroep ingesteld tegen het oordeel van de NMa. Het kost echter jaren om een oordeel van de rechter te verkrijgen, waartegen dan vervolgens weer hoger beroep openstaat.

Het feit dat machtige afnemers zoals V&D in staat zijn eenzijdig contractvoorwaarden op te leggen aan hun leveranciers toont volgens MODINT echter overduidelijk aan dat de huidige interpretatie van de mededingingswet door de NMa niet rechtvaardig uitwerkt. Volgens MODINT komt dat omdat de NMa onvoldoende rekening houdt met het gegeven dat leveranciers vaak helemaal niet de macht in een sector bezitten.

In de textiel- en kledingsector is dit aan de orde. Daar wordt de gemiddelde leverancier (omzet circa ¤ 5 miljoen, aantal werknemers 15 à 20) geconfronteerd met een beperkt aantal grote afnemers met omzetten van vele honderden miljoenen euro's en vele duizenden werknemers.

MODINT bepleit dat leveranciers, die actief zijn in markten waarin sprake is van inkoopmacht van een beperkt aantal grote afnemers, het recht moeten hebben zich te verenigen om op die manier te bevorderen dat afspraken gemaakt worden, die waarborgen dat voor eerlijke handel eerlijke prijzen betaald blijven worden. Als de huidige regelgeving daartoe geen ruimte biedt, zoals de NMa heeft gesteld, dan moet die zo snel mogelijk worden aangepast. Gebeurt dat niet, dan worden MKB-bedrijven het slachtoffer van de inkoopmacht van hun grote en machtige afnemers en zullen veel kleine bedrijven van de markt worden gedrukt.




Ingezonden persbericht