European Commission

IP/04/337

Brussel, 15 maart 2004

Commissie geeft het groene licht voor de verwerving door RTL van de uitsluitende zeggenschap over M6

De Europese Commissie heeft op grond van de concentratieverordening haar goedkeuring gehecht aan de transactie waarbij RTL de uitsluitende zeggenschap over M6 verkrijgt na de verkoop door Suez van het grootste deel van haar belang in de Franse televisiezender. Deze wijziging levert geen concurrentiebezwaren op omdat RTL en M6 betrekkelijk kleine deelnemers op de Franse televisiemarkt zijn en M6 reeds onder de gezamenlijke controle van RTL en Suez stond.

M6 exploiteert een nationale terrestrische zender voor vrij toegankelijke televisie in Frankrijk. Voorts is M6 werkzaam in verscheidene sectoren van de audiovisuele industrie, terwijl zij ook een belang heeft in de betaaltelevisiezender "Télévision par Satellite" (TPS). RTL is een in Luxemburg gevestigd omroep- en mediaconcern dat zich bezighoudt met vrij toegankelijke televisie, televisieproducties en radio-uitzendingen. RTL staat onder zeggenschap van Bertelsmann AG, een onderneming met internationale activiteiten op het gebied van publicatie van boeken en tijdschriften, muziek, televisie en aanverwante diensten in de mediasector.

M6 stond onder de gezamenlijke controle van RTL en het Suez-concern (respectievelijk 48,4% en 37,6% van de aandelen, maar met stemrechten die voor beide beperkt waren tot 34%). In oktober 2003 verklaarde Suez van plan te zijn haar aandeel in M6 te verkopen. De afstoting kon echter pas plaatsvinden nadat de nieuwe aandeelhoudersstructuur van M6 was goedgekeurd door de Franse instantie die toezicht houdt op de audiovisuele industrie, de "Conseil Supérieur de l'Audiovisuel" (CSA). Daartoe ondertekenden de CSA and M6, met instemming van Suez en RTL, een wijzigingsclausule bij de overeenkomst waarbij M6 een zendvergunning in Frankrijk is verleend. Sommige van die wijzigingen zullen opgenomen worden in het huishoudelijk reglement van M6, met name de samenstelling en bevoegdheden van de raad van toezicht, de voortdurende beperking van de stemrechten van RTL tot 34% en de verbintenis van Suez om 5% van de aandelen van M6 gedurende ten minste drie jaar in handen te houden. Op 3 februari 2004 verkocht Suez 29,2% van de M6-aandelen op de markt. Dit bracht RTL ertoe rekening houdend met de nieuwe aandeelhoudersstructuur en de bevoegdheden van de raad van toezicht op passieve wijze de uitsluitende zeggenschap over M6 te verkrijgen zonder nieuwe M6-aandelen te verwerven.

Gezien de relatief zwakke positie van M6 en RTL op de verschillende markten waarop zij actief zijn en het feit dat de banden tussen M6 en RTL reeds vóór de transactie bestonden, is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de operatie geen nadelige gevolgen zal hebben voor de concurrentie.