Universiteit van Amsterdam

Fluctuaties belangrijk voor verstaan van spraak


Promotie Geneeskunde


dinsdag 16 maart 10.00 uur

Normaal horenden kunnen gesprekken veel beter verstaan bij muziek of praatgeluiden (een fluctuerende omgeving) dan bij het geluid van een draaiende motor (een continue ruis). Voor slechthorenden maakt het niet zo veel uit bij welke achtergrondruis ze spraak moeten waarnemen. Gezien het fluctuerende karakter van spraak, is de gevoeligheid voor fluctuaties een belangrijke factor in het verstaan van spraak. Jan Koopman constateert dat de afname in het verstaan van spraak bij slechthorenden voornamelijk wordt veroorzaakt doordat slechthorenden minder gevoelig geworden zijn voor de fluctuaties in spraak, na blootstelling aan de fluctuaties van de ruis.

J. Koopman: On the perception of sinusoidally amplitude modulated signals and its relevance to listening in noise. Promotor is prof. dr. ir. W.A. Dreschler.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.