Ministerie van Defensie


---


---

Laagvliegoefening omgeving Marnewaard en de Peel

4-3-2004 15:22:00

Persbericht Ministerie van Defensie DV/PB020

In verband met de oefening "Basic Windmill" vinden er vanaf dinsdag 9 maart tot en met 12 maart gedurende de daguren boven militair luchtvaartterrein de Peel en vanaf 16 tot en met 19 maart boven het militaire oefenterrein Marnewaard vliegbewegingen plaats.

De oefening "Basic Windmill" vindt plaats in verband met de opleiding van zogenoemde "Forward Air Controllers". Hierbij gaat het om militairen van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Landmacht en twee Belgische militairen die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van jachtvliegtuigen over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. In het kader van hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met Nederlandse F-16´s en vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten.

In de aanvliegroutes naar het militaire luchtvaartterrein de Peel mag worden gevlogen op een minimumhoogte tot 400 meter boven hindernissen. Binnen de begrenzing van het luchtvaartterrein geldt een minimumhoogte van 75 meter.

De deelnemende vliegtuigen zullen boven en rondom de Marnewaard op lage hoogte vliegen. Binnen een straal van 15 kilometer vanaf het oefenterrein mag worden gevlogen tot een minimumhoogte van 75 meter, met uitzondering van het Waddengebied. De vliegtuigen mogen ten oosten van dit gebied boven een denkbeeldige lijn van Zuidhorn tot Delfzijl tot aan de Waddenzee vliegen tot een minimumhoogte van 200 meter.