Ingezonden persbericht


Drents Museum

8 maart 2004

De figuratie als geschenk

De collectie Wiek XX in het Drents Museum

16 maart tot en met 20 juni 2004

Het Drents Museum in Assen presenteert van 16 maart tot en met 20 juni 2004 een grote collectie hedendaagse figuratieve kunst uit de programmering van Galerie Wiek XX uit Nieuweschans. Het Drents Museum is door de eigenaren van Galerie Wiek XX, mevrouw H.A. Boersma Mulder en dr. F.P. Boersma, aangewezen als erfgenaam van de omvangrijke collectie vanwege de jarenlange relatie tussen de galerie en het Museum en het feit dat het Drents Museum zich krachtig profileert als een museum met hedendaagse figuratieve kunst als belangrijk speerpunt. Als prelude op deze belangrijke schenking wordt in 'De figuratie als geschenk' een selectie van circa 70 werken (schilderijen en beelden) getoond.

Galerie Wiek XX uit Nieuweschans presenteert al 27 jaar hedendaagse figuratieve en realistische kunst. Hoogwaardig traditioneel ambachtelijk vermogen in combinatie met suggestieve verhaalkracht zijn hierbij van groot belang. In de loop van de tijd heeft het echtpaar een rijke collectie schilderijen en beelden bijeengebracht van Nederlandse figuratieve kunstenaars. Het gaat hierbij om zo'n 200 werken waarin grote namen als Wout Muller, Matthijs Röling, Sam Drukker, Pieter Pander en Douwe Elias zijn vertegenwoordigd. Tevens omvat de collectie een vijftigtal beeldhouwwerken van onder meer Karel Zijlstra, Dick Aerts, Caius Spronken, Jan Steen en Marcel Joosen.

Met dit legaat zal in de toekomst de collectie figuratieve kunst van het Drents Museum in één keer met eenderde worden vergroot. De Collectie Wiek XX is bijna geheel complementair aan die van het Museum. Het bevat daarnaast ook nog werken van schilders als Tàpies, Niebla en Anna Sherman die in de museumcollectie ontbreken of van wie bepaalde onderwerpen nauwelijks zijn vertegenwoordigd. In het aankoopbeleid van het Drents Museum zal voortaan ook rekening worden gehouden met de samenstelling van het legaat.

Boek
Bij deze tentoonstelling met als titel "De figuratie als geschenk" verschijnt een prachtig geïllustreerde publicatie. Het boek is vanaf 16 maart 2004 te koop in de Museumwinkel.

///////////////////////