Dienstenbond CNV

Decentralisatie Univé CSC niet zonder haken en ogen 10-03-2004

Op 2 maart jl. hebben wij weer overleg gehad met uw werkgever. Univé heeft een toelichting gegeven op het migratieplan dat is opgesteld voor de operatie decentralisatie van de centrale servicecentra (CSC). De echte onderhandelingen zullen op 16 maart plaatsvinden.

In het migratieplan is de beweging beschreven van de drie CSC in Assen, Alkmaar en Zwolle naar de twee in te richten Helpdesks bij Schade en Zorg en bij de Onderlingen. Daar vallen een aantal zaken op.

Ten eerste wordt er een Helpdesk zorg in Assen opgericht. De mensen die daarin geplaatst worden moeten bewust zijn van het feit dat de Helpdesk Assen iets tijdelijks is. Afhankelijk van de hoeveelheid werk blijft de Helpdesk zorg tot uiterlijk 1 januari 2006 in Assen waarna deze naar Alkmaar wordt verplaatst.
Daarnaast is er een probleem dat er minder leidinggevende stafmedewerkers gevraagd worden bij OBMs en de Helpdesks dan nu werkzaam zijn bij de CSC. Deze personen worden dan zogenaamd functioneel boventallig verklaard.
Tenslotte voorzien we een probleem voor medewerkers die wel geschikt zijn en dus bij een Onderlingen geplaatst kunnen worden maar die door de Onderlingen of van zichzelf vinden dat ze niet in het team passen. Deze groep van medewerkers wordt niet functioneel boventallig genoemd.

Sociaal plan
Al met al een veelheid aan definities maar het eindbesluit is wat gaat er geregeld worden om de sociale gevolgen hiervan op te vangen. Werkgever heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het sociaal plan kostenreduktie ook voor u van toepassing moet zijn. Werkgever wil een ieder of die nu door de reorganisatie leven, kostenreduktie of decentralisatie wordt getroffen op dezelfde wijze behandelen. Iemand die boventallig wordt vanwege de reorganisatie kostenreduktie moet niet minder krijgen dan iemand die boventallig wordt verklaard op grond van de reorganisatie decentralisatie.

Werkgelegenheidsgarantie
Als CNV Dienstenbond zijn we dat deels eens. Echter, in onze ogen lag er wel een protocol met een werkgelegenheidsgarantie. Eerlijkheidshalve ging dat protocol er wel vanuit dat de Onderlingen een vrije keus kregen om wel dan niet mee te werken aan de decentralisatie. Vandaar dat het uitgangspunt daarbij was dat de koepel een CSC in de lucht zou houden. Een ieder die dan niet bij een Onderlingen geplaatst kon worden zou bij de koepel blijven werken. Op die wijze kon er invulling gegeven worden aan een 100% werkgelegenheidsgarantie.

Aanvullende afspraken
Inmiddels heeft de werkgever op ons verzoek een Addendum opgesteld waarin aanvullende afspraken worden opgenomen die gaan gelden bovenop of in plaats van de regelingen die in het SP kostenreduktie zijn afgesproken. Onze leden hebben inmiddels ook een exemplaar van dit Addendum ontvangen. Aan u en ons de taak om een reactie hierop te geven.
In de afgelopen periode hebben we met kaderleden hierover gesproken. Het is ook goed om als lid te gaan reageren. Inmiddels heeft de COR met de werkgever afspraken gemaakt over de benoemingsprocedure. Daarnaast zullen wij met name ook aandacht vragen voor het werkgelegenheidsaspect, onze visie dat de voorkeur van de werknemer leidend moet zijn, dienstjaren bij de koepel door moeten tellen, de ziektekostenverzekering en acceptatie daarvan.

Het zijn allemaal aspecten die we onder de loep zullen nemen. Uw inbreng is daarbij zeker van belang.

Reactie
Als gezamenlijke bonden zullen we onze reactie op het Addendum naar de werkgever sturen op basis waarvan we op 16 maart verder gaan onderhandelen. Komen we er 16 maart niet uit dan is er nog een overleg op 19 maart . Gezien de druk die er ligt bij de werkgever en het feit dat we graag onze leden duidelijkheid willen geven verwachten we ook niet dat de onderhandelingen langer gaan duren.

Bij deze vragen we dan ook uw opmerkingen aan ons kenbaar te maken. U kunt hiervoor contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken per e-mail: g.seffinga@cnvdibo.nl of per telefoon: (0512)583440.

Voordelen
Tenslotte: u bent wel lid van de CNV Dienstenbond maar u collega wellicht niet. Naast de gebruikelijke voordelen biedt het lidmaatschap voordelen in de zin van onze eigen rechtsbijstandverzekering voor u en uw gezin. Hiervoor hoeft u niet extra te betalen. Bovendien hebben we een eigen Financieel Adviesbureau en een Bureau voor loopbaanbegeleiding. Kortom reden genoeg om uw collegas te attenderen op het lidmaatschap. Een gratis informatiepakket over alle voordelen van lidmaatschap kunt u bestellen via (023)5651052.