Gemeente Putten

Putten, 15 maart 2004

boomroosters

Gemeente Putten verbetert voorzieningen voor gehandicapten:

boomroosters en hoog/laagsysteem voor rolstoelen

De Europese Unie heeft 2003 uitgeroepen tot het Jaar van de gehandicapten. In Putten is een comité opgericht dat hieraan aandacht heeft besteed op basis van drie themas: bewustwording, toegankelijkheid en ontmoeting.

Op 12 december 2003 is een activiteit georganiseerd waarbij de eerste twee themas (bewustwording en toegankelijkheid) aan de orde kwamen, namelijk een wandeling door het centrum van Putten, waarbij ook drie zaken werden bezocht. Tijdens deze wandeling ervaarden de leden van het college van burgemeester en wethouders met welke belemmeringen gehandicapten te maken hebben. Het werd duidelijk dat in het centrum van Putten, in het gemeentehuis en in verschillende zaken een aantal verbeteringen aangebracht kunnen worden. Het ging daarbij om een globale opname van de situatie. Nadere informatie zal moeten komen uit een in te stellen onderzoek. Het gemeentebestuur beraadt zich op dit moment over de vraag of een dergelijk onderzoek ingesteld zal worden.

Tijdens de wandeling werd duidelijk dat één voorziening zeer noodzakelijk is, namelijk het aanbrengen van roosters rond de bomen op de hoek Kerkstraat/Dorpsstraat. De gaten rond deze bomen zorgden voor een gevaarlijke situatie voor mensen in een rolstoel. Het college heeft deze boomroosters direct laten bestellen en de roosters zijn deze week geplaatst.

De toegankelijkheidsdag heeft ook op een andere wijze zijn vruchten afgeworpen. Tijdens de wandeling bleek dat mensen in een rolstoel niet zonder hulp geld kunnen pinnen, omdat de pinautomaat vanwege de hoogte van het paneel niet bediend kon worden. Hiervoor bestaat een oplossing, namelijk een hoog/laagsysteem op elektrische rolstoelen. Het college heeft besloten dat rolstoelen met dergelijke systemen in bepaalde gevallen aangeschaft kunnen worden, omdat deze voorziening een bijdrage levert aan de zelfstandigheid van de gehandicapte.