De Unie


Fortis - Reorganisaties treffen Fortis Bank

16 maart 3004 - Fortis Bank wordt getroffen door een tweetal reorganisaties met ingrijpende personele consequenties. Het gaat om het kantorennet en de grenskantoren. De Unie volgt dit traject op de voet en oefent haar invloed uit.

Direct Service
Door een andere invulling te geven aan de functie van het kantorennet zullen veel functies ingrijpend gaan wijzigen. De kas/baliefunctie vervalt en maakt plaats voor een commerciële functie medewerker klantenservice. Hierdoor vervallen circa 250 functieplaatsen.

Wij hebben van het management van Retail een toelichting gekregen op de voorgenomen wijzigingen. In dit overleg hebben wij zeer kritische vragen gesteld over de wijze waarop de bank met de personele consequenties zal omgaan.

De Unie is van mening dat de bank zich voortdurend moet inspannen voor een goede inzetbaarheid van de eigen medewerkers. In het verleden zijn over employability afspraken gemaakt in het CAO-overleg. Met deze organisatiewijziging zal duidelijk worden of Fortis Bank in staat is de medewerkers deze papieren afspraken in de praktijk waar te maken. Het resultaat van het employabilitybeleid moet nu zichtbaar worden!

De Unie maakt zich zorgen over de groep medewerkers die niet in staat zal zijn de nieuwe functie uit te voeren. De positie van deze groep op de huidige arbeidsmarkt zal moeilijk zijn. Binnen het Sociaal Plan rekenen wij op een optimale inzet van Fortis Bank om deze medewerkers aan werk te helpen.

Als u prijs stelt op hulp van De Unie vernemen wij dat graag.

Grenskantoren
De Unie was op 4 maart aanwezig in Hulst toen het management de plannen voor de grenskantoren aan de medewerkers bekend maakte. Gedwongen door veranderende wetgeving moet Fortis Bank ingrijpen in de grenskantoren.

Na afloop bleek dat veel medewerkers nog vragen hebben over het Sociaal Plan. De Unie zal daarom met de ondernemingsraad en andere vakbonden op 22 maart een bijeenkomst houden waarin al uw vragen behandeld kunnen worden. Deze bijeenkomst vindt plaats om 18.00 uur in Hampshire Hotel-Churchill Terneuzen, Churchillaan 700 te Terneuzen. Alle betrokken medewerkers van grenskantoren zijn hierbij uitgenodigd. Als u uw vraag liever niet in de groep stelt is er aansluitend gelegenheid om uw vraag individueel voor te leggen. Daarnaast kunt u altijd telefonisch of per e-mail contact opnemen met De Unie.

De Unie heeft inmiddels Fortis Bank laten weten dat wij het niet eens zijn met het feit dat alle medewerkers boventallig worden verklaard. Volgens de business case blijven er functies met hetzelfde werk over. Dit betekent dat volgens het Sociaal Plan het afspiegelingsbeginsel toegepast moet worden (per leeftijdsgroep wordt de laatst aangestelde medewerker het eerst boventallig).

Als u prijs stelt op hulp van De Unie vernemen wij dat graag.

Gerwin van der Lei
Bestuurder

dinsdag, 16 maart 2004