Gemeente Oirschot

Voorlichtingscampagne autogordels van start

Autogordels zijn de meest simpele én effectieve manier om verkeersdeelnemers te beschermen tegen ernstige verwondingen. Ze zorgen ervoor dat bij een botsing mensen niet uit de auto worden geslingerd en niet al te hard in aanraking komen met de binnenkant van de auto. Het ministerie van Verkeer & Waterstaat start een voorlichtingscampagne.

Autogordels hebben altijd zin
Als alle inzittenden van personenautos de gordel hadden gedragen, hadden we ongeveer 65 doden en 350 ziekenhuisgewonden minder per jaar dan nu!

Autogordels hebben altijd zin. Ook binnen de kom, want daar gebeuren immers de meeste ongelukken. Ook bij lage snelheid; botssimulators die dienden om het nut van de gordel te bewijzen bij 6 km/u werden verboden, omdat je bij die snelheid al gewond kon raken.

Achterbank
Het grootste probleem zien we op de achterbank: daar draagt maar een kwart tot een derde van de passagiers de levensreddende gordel. Voor zover mensen daar al over nadenken is de redenering vaak: als we een botsing krijgen vangen de inzittenden voorin de klap wel op. Dat klopt. En hoe! Bij een botsing worden die achterpassagiers met de kracht van tonnen tegen de voorpassagiers gelanceerd en is de ellende helemaal niet meer te overzien.

Kinderen
Vaak zijn die achterpassagiers kinderen, vaak op weg naar of van school. Nog niet de helft daarvan blijkt de gordel te dragen. Daardoor raken regelmatig kinderen ernstig gewond, wat eenvoudig had kunnen worden voorkomen. Autogordels zijn dus van vitaal belang. Ook achterin. Zéker voor kinderen. Let u er dus op dat uw kinderen de gordel dragen. Niet alleen op weg naar en van school, maar ook als u ze naar het sportveld, scouting, partijtjes of andere bestemmingen brengt.

Het beste is natuurlijk als u zélf van het nut van die gordels overtuigd bent en zelf ook het goede voorbeeld geeft (!). Maar denkt u er ook om dat de politie er in bepaalde periodes extra op let dat ook kinderen de autogordel gebruiken.

Gewoon een kwestie van gewoonte
Het meest genoemde excuus om de gordel niet te dragen is: 'vergeten'. Het is dus gewoon een kwestie van het tot een gewoonte maken. Ook voor uw kinderen. Misschien bent u van achter in de auto ook al eens mild-berispend toegesproken door een vriendje van uw kroost: 'Pappa/mamma van Jantje, jij moet je gordel omdoen!' Gelijk heeft-ie.

Goochem
Van half maart tot eind mei loopt landelijk onder het motto 'Gordels om, ook achterin. Daar kun je mee thuiskomen' een voorlichtingscampagne die tot doel heeft het gebruik van autogordels te stimuleren, vooral op de achterbank, vooral door kinderen. Mascotte van deze campagne is Goochem het Gordeldier, dat onder andere in radio- en tv-spots zijn opwachting maakt. Nadere informatie vindt u op www.daarkunjemeethuiskomen.nl of www.gordeldier.nl