Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Verrassing bij vrouwen in halve finales NK schaken LEEUWARDEN - De laatste ronde van het Wetterskip Fryslan-toernooi is afgelopen maandag bij de mannen rustig begonnen met drie remises en een zege van favoriet Erik van den Doel. Bij de vrouwen werd de zaak echter volledig op zijn kop gezet door een zege van Colleen Otten op Bianca Muhren.

Muhren, de belangrijkste gegadigde voor een van de twee plaatsen in het Essent NK Vrouwen, overspeelde Otten in het middenspel en bereikte een gewonnen stelling. In het eindspel verslapte ze echter en liet Otten helemaal terugkomen. Na een remisekans te hebben gemist, verloor Muhren zelfs nog. Van Weersel kreeg in een al prettige stelling een stuk in de schoot geworpen door Marlies Bensdorp. Van den Doel versloeg met zwart de Friese verrassing Babak Tondivar. De sterke grootmeester deed dat heel slim, met kleine dreigingen. In tijdnood bezweek Tondivar onder de druk.

---

Timman met Karpov en Kasparov in Reykjavik Rapidtoernooi?

Aansluitend aan de Reyjavik Open vindt van 17 t/m 21 maart het Reykjavik Rapid- en Snelschaaktoernooi plaats. Aan het Reykjavik Rapidtoernooi , een knock-out toernooi, doen 16 deelnemers mee . Uitgenodigd zijn de volgende spelers: Kasparov, Karpov, Short, Dreev, Eil Sutovsky, Nielsen en Carlsen.
Daarnaast zullen nog 4 locale spelers meedoen en de eerste 5 spelers uit het eindklassement van de Reykjavik Open.

Wanneer Jan Timman zich plaatst bij de eerste 5 van de Reykjavik Open, wordt hij één van de zestien deelnemers. Hierbij rekeninghoudend met het gegeven dat Sutovsky en Dreev al een "ticket" hebben.

Nummer 1 speelt tegen nummer 16, nummer 2 tegen 15 etc. Het speeltempo is 25 minuten + 5 seconden per zet.

Het programma ziet er als volgt uit:
17 maart : het snelschaaktoernooi, 5 minuten + 2 seconde per zet 18 maart : Rapid ronde 1 , 16 deelnemers, aanvang 20.00 uur 19 maart : Rapid ronde 2, 8 deelnemers, aanvang 20.00 uur Live te zien op de IJslandse TV:
20 maart : Rapid ronde 3, 4 deelnemers, aanvang 16.20 uur 21 maart : Finale 2 deelnemers, aanvang 14.45 uur

Zie ook: http://www.schrijvers.nl/rsbarchief/reykjavik4.htm