PRODUCTSCHAP TUINBOUW

Oneerlijke concurrentie in tuinbouw door landbouwhervorming

Voor de Nederlandse tuinbouw is het niet aanvaardbaar dat straks in bepaalde EU-landen tuinbouwproducten geteeld worden met een financiële vergoeding in de vorm van een hectaretoeslag. 'Als dat gebeurt kunnen we niet anders dan ook vragen om een toeslag', zei J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT), maandag op een landbouwbijeenkomst in Brussel.

Van der Veen is op zich positief over de hervorming van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, maar over de uitwerking is hij minder te spreken. 'Het loslaten van de koppeling tussen inkomenssteun en productie is noodzakelijk om de liberalisering van de wereldhandel in WTO-verband weer op gang te krijgen, maar de uitvoeringsregelingen die nu voorliggen leiden vrijwel zeker tot concurrentieverstoring voor de tuinbouw.'

Als voorbeeld haalde de PT-voorzitter de invulling van de hervorming aan die Engeland en Duitsland willen invoeren. 'De Engelsen willen naar een systeem met een vaste bijdrage per hectare, ongeacht wat er op dat land geteeld wordt of groeit.' Dit betekent dat een Engelse teler tuinbouwproducten - bloemen, groenten, fruit, bloembollen of bomen - kan verbouwen met een vast subsidiebedrag per hectare. In Duitsland ziet het ernaar uit dat ook telers van groenten en fruit in 2005 aanspraak kunnen maken op subsidie.

In Nederland krijgen tuinders geen subsidie. In ons land is vanaf 2005 alleen inkomenssteun aan te vragen door bedrijven die in het verleden al producten teelden waarop Brusselse subsidie zat. Tuinbouwgewassen vallen hier buiten, omdat dit zogenoemde 'vrije'producten zijn waarvoor geen EU-subsidieregelingen bestaan. Verder is het zo dat telers met inkomenstoeslagen (meestal akkerbouwers) op percelen waar de afgelopen jaren financiële steun voor uitgekeerd is daar geen groenten en fruit op mogen telen, maar wel andere tuinbouwgewassen, zoals sierteeltproducten.

Volgens Van der Veen krijgt de Nederlandse tuinbouw met deze verschillende vormen van implementatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid door de lidstaten te maken met oneerlijke concurrentie. Ten eerste van bedrijven in andere EU-landen die een vaste bijdrage per hectare krijgen. 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een Duitse of Engelse bloemkoolteler EU-subsidie krijgt van een paar honderd euro per hectare en zijn Nederlandse collega niet', zo zei de PT-voorzitter.

Daarnaast is de sierteeltsector helemaal buiten de boot gevallen bij het Brusselse beleid. In zowel Nederland als in andere EU-landen kunnen bijvoorbeeld bedrijven met inkomenssteun deze gewassen gaan telen, terwijl de gevestigde telers geen cent subsidie krijgen en ook nooit gekregen hebben. 'Wij gaan deze vormen van oneerlijke concurrentie aankaarten bij het ministerie van LNV', aldus Van der Veen in Brussel.

Voor meer informatie neemt u contact op met Arie van Woerden (a.vanwoerden@tuinbouw.nl) of u bezoekt onze website op www.tuinbouw.nl

16 mrt 04 10:31