Nederlands Kanker Instituut


Fotodynamische Therapie in uitzending Netwerk

Amsterdam, 16 maart 2004 - Kanker genezen zonder ingrijpende operaties en zonder littekenweefsel. Het is mogelijk met de Fotodynamische therapie, die in het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam wordt toegepast bij kleine tumoren in het hoofdhalsgebied. De hoofdhals oncologische centra in Nederland hebben Zorgverzekeraars Nederland laten weten dat de PDT-therapie als behandeling beschikbaar dient te komen voor patiënten met hoofdhalstumoren. Actualiteitenrubriek Netwerk besteedt op 16 maart aandacht aan deze therapie.

Fotodynamische therapie (PDT) is gebaseerd op het inspuiten van een lichtgevoelige stof in de tumor, die (kanker)weefsels overgevoelig maakt voor licht, laserlicht en zuurstof. De stof wordt dan geactiveerd door belichting met een speciale golflengte, met als resultaat dat de bloedvaten in de tumor dichtklappen, waardoor celdood optreedt en het weefsel afsterft. Op de plaats van het vernietigde weefsel groeit nieuw, gezond weefsel terug. Goede resultaten

Fotodynamische therapie had eerder een wankel imago omdat het door de successen werd opgehemeld, terwijl de eerste generatie lichtgevoelige stoffen veel nadelen had. Met de komst van de tweede generatie stoffen in 1990 werden de bezwaren grotendeels weggenomen en is een groot aantal studies opgestart. Een studie naar kleine, oppervlakkige tumoren in het hoofdhalsgebied gaf erg goede resultaten: 87 procent van de tumoren verdween. Van de groep patiënten die PDT kreeg als palliatieve behandeling, genas zelfs nog 13 procent. Groot voordeel van PDT is dat er geen bijwerkingen zijn in tegenstelling tot een operatie of radiotherapie die nadelige gevolgen kunnen hebben voor de vorm en functie van de mondholte, waardoor problemen kunnen ontstaan met eten, drinken, praten en slikken. Bovendien is er, anders dan bij chemo- en radiotherapie, geen limiet aan de hoeveelheid PDT die een patiënt kan verdragen, waardoor het ook bij recidieven kan worden ingezet. En recidieven komen vaak voor, omdat tumoren in dit gebied meestal worden veroorzaakt door roken, drinken of een combinatie daarvan. Vergoeding Van de circa 400 nieuwe patiënten die zich jaarlijks melden op de polikliniek hoofdhals-oncologie van het NKI-AVL, komen 15 personen in aanmerking voor PDT. Het NKI-AVL is dat momenteel de enige is die PDT structureel toepast.