Ingezonden persbericht


Onderzoek MCE: mannen maken weinig gebruik van vaderschapsverlof

Gebrek aan vertrouwen obstakel voor thuiswerken; toename van 'Oost-Europese' sollicitaties

Amsterdam, 16 maart 2004 - Slechts 16 procent van de mannelijke werknemers in Europa, die recht hebben op vaderschapsverlof, maakt hiervan volledig gebruik. Het overgrote deel van de mannelijke werknemers met recht op vaderschapsverlof (67 procent) neemt minder dan 60 procent van het volledige verlof op. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Management Centre Europe (MCE) onder ruim 500 Europese HR-managers en directieleden.

Werken vanuit huis of een andere locatie dan kantoor is bij maar liefst 66 procent van de ondervraagde bedrijven mogelijk. Technologie is daarvoor niet langer een obstakel, zo blijkt uit het MCE-onderzoek. Opvallend is wel dat ruim een kwart van de ondervraagde bedrijven aangeeft dat vertrouwen een belangrijke rol speelt. Zo geeft 27 procent van de bedrijven aan zich er zorgen over te maken of thuis- en flexwerkers ook echt aan het werk zijn. De belangrijkste reden om af te zien van thuis- en flexwerken is volgens 47 procent van de ondervraagde HR-managers de slechtere communicatie tussen thuis/flexwerker en kantoor.

Organisaties eisen veel van hun werknemers. Zo geeft 67 procent van de ondervraagde HR-managers aan dat zij verwachten dat hun werknemers 41 uur per week of meer werken. Zo'n 12 procent verwacht zelfs werkweken van 51-70 uur van hun werknemers.

Uit het MCE-onderzoek blijkt verder dat organisaties nu al te maken krijgen met de aanstaande uitbreiding van de Europese Unie. Van de ondervraagde HR-managers signaleert 44 procent een toename van het aantal sollicitaties uit Oost-Europese landen. Overigens geeft slechts 33 procent van de ondervraagde HR-managers aan de gevolgen van de Europese arbeidswetgeving volledig te begrijpen.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat driekwart (75 procent) van de Europese HR-managers een direct verband ziet tussen de kwaliteit van de werkomgeving en het ziekteverzuim binnen organisaties. Opvallend in dit verband is dat 31 procent van de bedrijven vindt dat hun eigen werkomgeving gedateerd is. Ruim eenvijfde (21 procent) vindt zelfs dat hun kantooromgeving op geen enkele wijze stimuleert als plek om te werken. Hoewel de meerderheid het erover eens is dat een slechte werkomgeving leidt tot verminderde productiviteit, is er dus nog veel ruimte voor verbetering.

"De Europese arbeidswetgeving heeft grote gevolgen voor organisaties. Gezien de verschillen in loon verwachten we een aanzienlijke oost-west-arbeidsmigratie", zegt Virginie Geoffrion, Senior Manager of Communications bij MCE. "Voor bedrijven die overwegen een vestiging in Oost-Europa te openen of die willen inspelen op de verwachte toestroom van arbeidskrachten uit Oost-Europa, is het van belang de Europese wetgeving te begrijpen."

De uitkomsten van het MCE-onderzoek zullen belangrijke gespreksonderwerpen zijn tijdens de wereldwijde HR-conferentie in Sevilla (Spanje), die van 21 tot en met 23 april 2004 voor de 36ste keer wordt georganiseerd door MCE. De conferentie staat in het teken van 'de toekomst van werk'. Voor meer informatie zie www.mce.be/hr2004

Over Management Centre Europe
MCE, wereldwijd managementtrainer, levert diensten aan bedrijven en hogere kaderleden met het oog op de optimalisering van hun prestaties. Meer dan 1.000 trainingen per jaar worden op die manier georganiseerd voor meer dan 15.000 managers over de gehele wereld. MCE ontwikkelt diensten op maat van de klant en houdt hierbij rekening met zijn specifieke eisen en verwachtingen. De opleidingen worden gegeven in een volledig uitgerust en modern conferentiecentrum in Brussel of op een andere locatie die de klant zelf kiest.