AutoRai

16-3-2004

Podium voor Citroën in rally van Mexico

De Corona Rally van Mexico (12-14 maart) bracht uiteindelijk niet de records die mogelijk waren. Deze onvoorspelbare rally, nieuw en onbekend voor het voltallige WRC-gezelschap, kreeg een onverwachte uitslag. Citroënrijder Carlos Sainz werd derde, lijstaanvoerder Sébastien Loeb viel vanuit koppositie uit.

De Corona Rally Mexico stond dit jaar voor het eerst op de WRC-kalender. Voor alle teams vormde het Mexicaanse parcours dus onbekend terrein. Bovendien kregen de teams zeer strenge regels voor de bandenkeuze opgelegd: enkele weken vóór de rally dienen twee soorten profielen te worden geselecteerd die in de betreffende rally zullen worden gebruikt. Door middel van barcoderingen zal de FIA controleren of de toegepaste banden overeenkomen met de van tevoren opgegeven profielkeuze. Resultaat is dat teams minder keuze hebben en minder kunnen experimenteren. De Rally van Mexico werd daarmee in dubbel opzicht een onvoorspelbaar evenement.

Drie op rij
Vrijdagavond ziet alles er nog zonnig uit. Sébastien Loeb neemt de koppositie over van Petter Solberg die een tijdstraf krijgt vanwege niet toegestane assistentie. 'Seb' krijgt daarmee uitzicht op record numero 1: drie overwinningen in het WRC op rij. Zaterdagochtend gaat hij voortvarend van start, maar op de vijfde proef beschadigt hij de onderzijde van zijn auto. Hij beëindigt de proef weliswaar, maar een steen heeft olielekkage veroorzaakt die niet tijdig kan worden hersteld, waardoor hij uitvalt. Toch reageert Loeb met de van hem bekende rust: "Pech, maar dat hoort bij deze sport. Daarmee moet je leren leven." Sébastien Loeb rijgt dus niet drie overwinningen aaneen. Toch gaat hij niet gebukt onder de druk van het leiderschap: "Integendeel, als het tegenzit weet ik dat ik niet ver terugval in de tussenstand." Loeb behoudt dan ook zijn koppositie, ook al deelt hij deze nu met Markko Märtin, die de Corona Rally Mexico op zijn naam wist te schrijven.

26 dan?
Carlos Sainz kan de eerste rijder zijn die voor de zesentwintigste maal een WRC-evenement wint. Hij handhaaft zich lange tijd op de tweede stek, met uitzicht op de overwinning, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Guy Fréquelin, teambaas van Citroën Sport: "We stonden er in het begin goed voor met twee auto's die volop meededen. Nadat Sébastien uitviel, was Carlos nog lange tijd in de weer om punten te scoren." Sainz - in de plaatselijke pers gedoopt tot 'levende legende' - werd uiteindelijk derde: ''We stonden onder druk omdat we na het uitvallen van Sébastien Loeb de enig overgebleven Xsara reden. Ik geloofde in de overwinning, maar ik wilde per se punten binnenhalen voor het kampioenschap.''

De volgende rally is de Rally van Nieuw-Zeeland (16-18 april). We blijven dus op het zuidelijk halfrond.