D66

Senaatsfractie D66: Muziekcentrum van de Omroep behouden

Cultuur

Gerard Schouw

16-03-2004 - De senaatsfractie van D66 heeft, mede namens de OSF-fractie, bij staatsecretaris Van der Laan van Cultuur aangegeven de voorgenomen bezuinigingen op het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) te hoog te vinden. Senator Gerard Schouw: Wij vinden het muziekcentrum een belangrijke culturele voorziening in ons land met een internationale uitstraling. De opgelegde bezuiniging van 20 % vinden wij onevenredig veel. Ook is het gek dat de bekostiging loopt via de omroepbegroting en niet via de cultuurbegroting. Wij roepen dan ook de staatssecretaris op al het mogelijke te doen om te bevorderen dat het MCO in zijn huidige vorm kan blijven voortbestaan.

Schouw deed deze oproep in een senaatsdebat met de staatsecretaris van Cultuur. Naast aandacht voor de bezuinigingen op het Muziekcentrum van de Omroep, ging D66er Schouw ook in op andere aspecten van het cultuurbeleid. Zo vroeg hij ondermeer hoe Van der Laan aankeek tegen een nieuw systeem van verdeling van subsidiegelden binnen de cultuursector. De D66er stelde daarbij voor om te komen tot een systeem van meerdere fondsen, waarbij het ook voor het bedrijfsleven mogelijk is om mee te betalen. Particuliere giften wil de D66-OSF fractie sowieso stimuleren. Mijn fractie zou graag zien dat de particuliere giften meer worden gestimuleerd, net zoals in Amerika. Het belastingstelsel daar biedt veel ruimte voor aftrek waar het giften, schenkingen en legaten voor de goede zaak de culturele zaak - betreft.

Naast vragen, was er ook lof van de D66-OSF-fractie. Zo was men tevreden over de ingezette vernieuwingen in het cultuurbeleid: Er is gekozen voor een nieuwe benadering van cultuur die ons aanspreekt. Er komt een versterking van de bibliotheken, de digitalisering van het cultureel erfgoed wordt opgepakt en ook de structurele intensivering voor Cultuur en School heeft onze instemming.

Lees hier de complete inbreng van Gerard Schouw, bij het cultuurdebat in de Eerste Kamer d.d. 09/03/2004