Ingezonden persbericht


Reactie NLIP op Uitspraak Hoge Raad in de zaak XS4all

Brancheorganisatie waarschuwt Nederlandse spammers

De NLIP is verheugd over het arrest van de Hoge Raad in de zaak van provider XS4ALL tegen e-marketeer Abfab. De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, bevestigt onomwonden het recht van internetaanbieders om te weigeren om spam door te geven. De NLIP maakt graag gebruik van dit arrest om namens haar leden alle verzenders van ongevraagde e-mail op voorhand te waarschuwen dat de ongevraagde mail een onacceptabele inbreuk maakt op haar eigendomsrechten.

Hoewel het parlement bijna klaar is om het Europese spamverbod ook in Nederland in te voeren, gaat het arrest van de Hoge Raad een stap verder. De wet beschermt straks alleen particuliere e-mail adressen. Voor zakelijke adressen blijft het huidige opt-out regime gelden. Dankzij het arrest van de Hoge Raad hebben internetaanbieders nu echter een zelfstandige grond om op te treden, ook tegen spam die aan zakelijke adressen is gericht (voorzover dat onderscheid uberhaupt te maken valt).

De Hoge Raad stelt vast dat spammers per definitie inbreuk maken op de computercapaciteit, de transmissiecapaciteit en het klantenbestand van internetaanbieders, ook als ze elk maar kleine hoeveelheden versturen. De NLIP verwelkomt deze duidelijke erkenning van rechten van internetaanbieders, maar wil niet de indruk wekken dat hiermee een einde komt aan het spamprobleem.

Het is niet zo dat dit arrest een verplichting legt bij internetaanbieders om nu alle spam te weren. Dat zou ook niet kunnen. Er bestaat helaas geen simpele oplossing voor het complexe en
internationale spamprobleem. Zo kan een internetaanbieder vrijwel nooit bepalen of een bericht gevraagd is of ongevraagd. Dat kan alleen de ontvanger.

Filters vormen een belangrijk hulpmiddel om spam tegen te gaan, zowel bij de internetaanbieders als bij de internetgebruikers thuis en op het werk. Maar filters kunnen slechts een deel van de spamberichten tegenhouden. Daarnaast ziet de NLIP voorlichting aan internetgebruikers over het beveiligen van hun systemen als een ander belangrijk hulpmiddel. Spammers maken namelijk op grote schaal gebruik van slecht beveiligde computers van gewone internetgebruikers (de zogenaamde open proxies). Echter, de branche en de internetgebruikers kunnen het niet alleen. Het treffen van preventieve maatregelen heeft weinig effect als het spamverbod niet effectief wordt gehandhaafd. Het is daarom cruciaal dat overheden stevig optreden als blijkt dat bedrijven de wet overtreden en toch ongevraagde mail versturen.