Gemeente Albrandswaard


Persberichten

De vervuiler betaalt
Sinds 2002 kan niet iedereen zomaar afval naar het milieubrengstation aan de Nijverheidsweg in Rhoon brengen. Er zijn slagbomen geplaatst en inwoners van de gemeente hebben toegang gekregen via een pasjessysteem. Ook wordt sinds die tijd het grof afval niet meer gratis aan huis afgehaald. Deze maatregelen zijn destijds genomen om een eerlijker verdeling van de kosten te krijgen en de hoeveelheid aangeboden grof afval te verminderen.

Het aantal meldingen voor het ophalen van grof afval, metaal en grof snoeiafval aan huis is in het afgelopen jaar met 90% gedaald. Het aantal bezoekers in de periode februari-september 2002 bij het milieubrengstation is met 45% gedaald. Ondanks het feit dat het grof afval niet meer gratis aan huis wordt opgehaald heeft dit dus niet geleid tot meer bezoekers aan het milieubrengstation. Een succesvol resultaat, aldus portefeuillehouder Gerard Brussaard. Dit betekent dat we de kosten voor afvalinzameling de komende jaren beter kunnen beheersen. Door de groei van het inwoneraantal neemt de hoeveelheid afval wel toe, maar de groei is minder groot dan we eerst dachten. De investeringen die we hebben moeten doen in het nieuwe systeem zijn daarom de moeite waard geweest.

Veel grof afval kan klein worden gemaakt en in de grijze container aangeboden. Ook snoeiafval kan op die manier, maar dan in de groene container worden aangeboden. Doordat inwoners van de gemeente nu veel meer gebruik maken van deze mogelijkheden, zijn dure extra ritten voor het ophalen van grof afval tot een minimum beperkt.