Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

16-03-2004
Herwaardering Onroerende Zaken (WOZ)
Taxatie van het nieuwe tijdvak 1-1-2005 tm 31-12-2008

Middengebied te Volendam Het is inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden dat de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ ) in werking is getreden. Op grond van deze wet moet de gemeente iedere vier jaar alle onroerende zaken zoals woningen en bedrijfspanden, maar ook onbebouwde stukken grond, binnen het grondgebied van de gemeente taxeren. De gemeenten verrichten de taxaties en verzamelen de gegevens die daarvoor nodig zijn. Zij verstrekken deze gegevens aan de waterschappen en de Belastingdienst. De drie partijen gebruiken dezelfde taxaties en dezelfde gegevens voor de heffing van hun belastingen.
Waardepeildatum 2003 en hertaxatie in 2004
In het kader van de Wet WOZ worden onroerende zaken in beginsel éé ;nmaal per vier jaar getaxeerd. Dit betekent dat een vastgestelde waarde gedurende vier achtereenvolgende belastingjaren wordt gebruikt. Deze periode van vier jaar wordt ook wel een WOZ-tijdvak genoemd. Het 2^e WOZ-tijdvak is aangevangen op 1-1-2001 en is dus per 31-12-2004 afgelopen. De werkzaamheden voor de herwaardering ten behoeve van het nieuwe tijdvak 1-1-2005 t/m 31-12-2008 zijn momenteel in volle gang. De waardepeildatum voor de nieuwe taxaties is 1 januari 2003. Vaststellen waarde
Bij de taxatie van de onroerende zaak is het wettelijke uitgangspunt dat wordt gewaardeerd alsof het pand leeg is, zonder hypotheek en andere zakelijke rechten zou kunnen worden verkocht en alsof het pand onmiddellijk in gebruik te nemen zou zijn. Dit is de waarde in het economische verkeer. Voor de taxatie van woningen wordt gekeken naar de prijs van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Dit geldt ook voor huurwoningen die worden getaxeerd alsof ze kunnen worden verkocht als eigen woning. Ook voor bedrijfspanden geldt de waarde in het economische verkeer.
Taxon WOZ consultants BV
Voor het uitvoeren van de werkzaamheden ten behoeve van taxaties voor het 3 e WOZ-tijdvak werkt de gemeente samen met het taxatiebureau Taxon WOZ consultants BV. De dienstverlening van Taxon heeft betrekking op alle fasen van het WOZ-proces en omvat onder meer consultancy, projectadvisering, waardering en automatisering. Het kwaliteitssysteem van Taxon is in 2001 gecertificeerd volgens de ISO 9001-2000 norm. Gelet op de wens van de gemeente om de waarderingen meer modelmatig te gaan uitvoeren is dit bureau voor onze gemeente de meest geschikte partner. De medewerkers van Taxon beschikken over ruime taxatietechnische kennis en praktijkervaring. Daarnaast beschikken zij over een WOZ-diploma.
Binnenkort gaan medewerkers van het bureau weer op pad in onze gemeente voor de uitvoering van de werkzaamheden. De taken zullen onder meer bestaan uit het registreren en controleren van objectgegevens en het nemen van foto´s van deze objecten. Soms kan het nodig zijn een woning van binnen op te nemen. Wij vragen hiervoor uw medewerking.
Nadrukkelijk geven wij hierbij aan dat de taxateurs zijn voorzien van een door de gemeente afgegeven legitimatiebewijs met pasfoto en de persoonlijke gegevens van de taxateur. Wij adviseren u in voorkomende gevallen altijd naar zijn of haar legitimatiebewijs te vragen. De plaatselijke politie is van het bovenstaande op de hoogte gebracht. Inlichtingen
Voor eventuele inlichtingen over de taxatiewerkzaamheden of de Wet WOZ in het algemeen kunt u contact opnemen met het bureau belastingen van de gemeente. Telefonisch te bereiken onder nummer 398407 of 398406.

Edam-Volendam, 17 maart 2004
Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam