Ministerie van Justitie

Handleiding biedt hulp bij bezwaarschriftprocedure 16 maart 2004

In het kabinetsstandpunt over de eerste evaluatie van de Algemene wet bestuursrecht heeft het kabinet stil gestaan bij de behandeling van bezwaarschriften. Bestuursorganen zouden meer gebruik moeten maken van het conflictoplossend vermogen van de bezwaarschriftprocedure. Het kabinet heeft bestuursorganen daarom opgeroepen om de inrichting van hun bezwaarschriftprocedures nog eens kritisch te bezien en, waar verbeteringen aan te brengen. Het nam hierin het initiatief om tot een handreiking voor het inrichten en voeren van bezwaarschriftprocedures te komen.

Onder themas/wetgeving/dossiers/Awb/diversen van www.justitie.nl is de Handreiking voor de bezwaarschriftprocedure Algemene wet bestuursrecht gepubliceerd. In de handreiking worden adviezen gegeven over de manier waarop bestuursorganen bezwaarschriften kunnen behandelen met inachtneming van de wettelijke voorschriften van de Algemene wet bestuursrecht. De handreiking bevat een stapsgewijs overzicht en een korte bespreking van de beslissingen die moeten worden genomen vanaf het moment dat een bezwaarschrift bij het bestuursorgaan binnenkomt. In elk onderdeel wordt aandacht besteed aan mogelijke bijzondere omstandigheden. In de handreiking zijn tips uit de praktijk opgenomen.

De nadruk ligt in de handreiking op het praktische gebruik, op de elementen in de procedure, die regelmatig voorkomen. De handreiking pretendeert niet uitputtend te zijn. Elk hoofdstuk behandelt een aparte stap in de bezwaarschriftprocedure. De jurisprudentie wordt weergegeven in een kleine letter. Daarnaast bevat de tekst tips en waarschuwingen. De tekst van is een momentopname, alle nieuwe ontwikkelingen rondom de Awb staan op de website van het ministerie van Justitie.