Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

onderwijshuisvesting

Afbakening onderwijs - zorg

Sinds de invoering van de Rugzak op 1 augustus 2003 wordt het steeds lastiger om AWBZ-middelen (bijvoorbeeld in de vorm van een persoonsgebonden budget) te gebruiken in het onderwijs. De reden die hiervoor werd gegeven, was dat de benodigde zorg "nu in de rugzak zit". FvO en CG-Raad en vele ouders uit hun achterban hebben aangegeven dat dit betekent dat kinderen weer terug naar het speciaal onderwijs moeten, of zelfs thuis komen te zitten.

De afgelopen tijd is door de ministeries van VWS en OCW gewerkt om dat probleem op te lossen door middel van een afbakeningsrichtlijn. Hieronder staat de tekst van de concept-richtlijn. Deze moet nog met de Tweede Kamer bediscussieerd worden, maar geeft al wel een beeld van de richting waarop gedacht wordt.
CG-Raad en FvO zullen zich nog gaan inzetten om een aantal van hun kritiekpunten (bijvoorbeeld de "korting" voor rugzakleerlingen) onder de aandacht van de Tweede Kamerleden te brengen.


* Aanbiedingsbrief van het ministerie van OCW aan de Tweede Kamer over de conceptrichtlijn "Afbakening en reikwijdte onderwijs en AWBZ (16 maart 2004, pdf-bestand)


* Concept-richtlijn "Afbakening en reikwijdte onderwijs en AWBZ" (16 maart 2004, pdf-bestand)

---