Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond verontwaardigd over exorbitante stijging salaris topbestuurders ING
16-03-2004

PERSBERICHT

CNV Dienstenbond reageert verontwaardigd en geschokt op de exorbitante verhoging van het variabele salaris van topbestuurders bij ING van dertig naar vijftig procent. De verhoging blijkt uit het jaarverslag 2003 en een presentatie over het nieuw ingezette corporate governancebeleid bij de bank.

CNV Dienstenbondbestuurder Erik Langeweg: 'Dit is een provocatie ten aanzien van het sociaal akkoord waarin de nullijn is afgesproken. Salarisstijgingen van dit formaat zullen de CAO-onderhandelingen zwaar onder druk zetten. Want leden zullen niet begrijpen waarom zij geen loonsverhoging krijgen, terwijl het management dat een voorbeeldrol heeft te vervullen tot een half basissalaris extra kan verdienen. Dit slaat alles!'

ING vermeldt dat het vast basissalaris van bestuurders over 2003 7,5 procent is gestegen. Door nieuw ingezet beleid zal die stijging in 2004 nul procent zijn zoals overeengekomen in het sociaal akkoord. De variabele beloning daarentegen stijgt voor korte-termijnbonussen van dertig naar vijftig procent van het basissalaris. Daarnaast is een lange-termijnbonus met een geschatte waarde van 50 procent van het basissalaris te verdienen bij het realiseren van de doelstellingen. In 2003 waren er 30.000 opties en 10.000 prestatie-aandelen te verdienen als lange-termijnbonus. 'Het zijn merkwaardige voorbeelden als ik in een nieuwe CAO afspraken moet maken over de hoogte van eenmalige uitkeringen bij behaalde doelstellingen voor werknemers. Afspraken als bij ING is handelen naar de geest en niet naar de letter van het sociaal akkoord', aldus de vakbondsman.

Hoofddorp, 15 maart 2004