Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Wetsvoorstel totstandkoming implementatie van EG-besluiten op het terrein van energie, post en telecommunicatie naar Tweede Kamer
Nummer: 497

Datum: 16-03-2004


Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken heeft vandaag een wetsvoorstel dat beoogt de implementatie van EU-richtlijnen voortaan sneller te laten geschieden naar de Tweede Kamer gestuurd. Het gaat hierbij om EG-besluiten op het terrein van energie, post en telecommunicatie.
Het parlement zal in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken bij de keuzes die in Europa worden gemaakt. Tijdens de totstandkoming van de EG-regeling worden de door het Nederlandse kabinet gemaakte keuzes voor implementatie aan het parlement voorgelegd. Het wetsvoorstel beoogt enerzijds een snellere implementatie - voortaan in beginsel via lagere regelgeving - en geeft anderzijds het Nederlandse parlement meer invloed op het proces doordat zij daar in een eerder stadium - tijdens de totstandkoming - bij betrokken zal zijn.


Achtergrond

Het gebeurt nu regelmatig dat EU-richtlijnen op het terrein van energie, post en telecommunicatie te laat worden geïmplementeerd. Zeker in deze sectoren, die in een overgangssituatie van monopolie naar concurrentie verkeren, moeten regels vaak worden aangepast om het marktordeningsproces bij te kunnen sturen. Telecom-richtlijnen bijvoorbeeld worden al na vier jaar vervangen. Te late implementatie van deze regels - en dus te laat bijsturen door de overheid - kan er toe leiden dat de doelstelling van de liberalisatie in gevaar komt.