Gemeente De Ronde Venen

Gemeente De Ronde Venen doet mee aan gezamenlijke inkoop energie 16-03-2004

Gemeente De Ronde Venen sluit zich aan bij het energieproject van het Bestuur Regio Utrecht. Deelname aan dit project biedt de gemeente de kans om de inkoopkracht te bundelen met andere gemeenten. Met deelname aan dit project worden alle voordelen om te streven naar een gezamenlijke aanbesteding van elektriciteit gerealiseerd. Van de acht gemeenten uit de samenwerking Utrecht West nemen er al vier deel aan het energieproject.

In 2004 hebben 16 Utrechtse gemeenten de elektriciteit collectief aanbesteed. Er is daarbij een optie genomen voor het verlengen van het contract met één jaar. Door deel te nemen aan het energieproject, waarvoor de gemeente in februari een uitnodiging heeft gekregen van het Bestuur Regio Utrecht, sluit de gemeente zich aan bij de verlening van dit contract.

Nadeel van deelname aan de collectieve aanbesteding is dat alleen gekozen kan worden voor 100% groene of 100% grijze energie. De gemeente De Ronde Venen heeft eerder gekozen om voor het gemeentehuis permanent groene energie in te kopen. De Ronde Venen kiest ervoor om voor alle aansluitingen grijze stroom in te kopen en met de leverancier een aparte afspraak maken om certificaten van oorsprong (groene elektriciteit) te kopen voor alleen het gemeentehuis. In totaal gebruikt de gemeente voor alle gemeentelijke aansluitingen voor circa 75.000 aan elektriciteit.

Het Bestuur Regio Utrecht bereidt ook voor gas een gezamenlijk aanbestedingproces voor. De gasmarkt wordt met ingang van 1 juli 2004 geliberaliseerd.

De deelnamekosten voor het energieproject bedragen voor nieuwe deelnemers 4.500, maar omdat De Ronde Venen al voorbereidend werk heeft gedaan voor de huidige overeenkomst met Eneco Energie, is een korting van 1250 op de deelnamekosten overeengekomen.