Gemeente De Ronde Venen

Promotie van De Ronde Venen
16-03-2004

Tot nu toe weten te weinig Nederlanders waar de gemeente De Ronde Venen ligt en wat daar zoal te beleven is. De Vinkeveense Plassen zijn wel bekend, maar de andere toeristisch-recreatieve activiteiten en evenementen niet. De gemeente De Ronde Venen wil de eigen naamsbekendheid vergroten.

Het gemeentebestuur heeft in het beleidsplan 'Naar de Kern' aangegeven dat het algemene beleidsdoel omschreven kan worden als "ervoor te zorgen een gemeente te zijn en te blijven waar het goed wonen, werken en recreëren is". Het is dus in de eerste plaats belangrijk dat de gemeente goed luistert naar de wensen van de eigen inwoners en ondernemers en hen mogelijkheden biedt om mee te denken en te praten over het te voeren beleid.
Daarnaast heeft de gemeente tal van goede eigenschappen en kenmerken om de naamsbekendheid in Nederland te vergroten. Als gemeente in het Groene Hart van de Randstad heeft De Ronde Venen weinig ruimte voor woningbouw en zijn de mogelijkheden om de bedrijvigheid uit te breiden zeer beperkt. Het heeft dus niet zoveel zin om dié aspecten van De Ronde Venen sterk te gaan promoten. Maar op het toeristisch-recreatieve beleidsterrein zijn nog diverse mogelijkheden. Eén van de aanbevelingen in de notitie "Toeristisch-recreatief beleid gemeente De Ronde Venen" (2003) is om te bezien of de ontwikkeling van nieuwe recreatieve mogelijkheden in een apart platform onder te brengen is.
Dit overlegplatform kan onder andere bestaan uit vertegenwoordigers van Rondeveense (sport)verenigingen die nu ook al evenementen organiseren, handelsverenigingen, de VIB, het Recreatieschap, de Stichting Cultura, het VVV en de gemeente. Het doel is om gezamenlijk meer mogelijkheden voor recreatie te scheppen en die mogelijkheden ook beter op elkaar af te stemmen.
Voor de promotie van De Ronde Venen is het wel lastig dat geen van de zes kernen die naam heeft. Hierdoor worden activiteiten of evenementen nu vaak gekoppeld aan de naam van de (woon)kern, zoals de Wielerronde Wilnis. Door samenwerking kunnen het wellicht grootschaliger Rondeveense activiteiten worden, waarvoor dan ook bij de nationale media aandacht ontstaat. Uiteraard mogen de evenementen en activiteiten niet te veel ten koste gaan van het unieke landelijke karakter én de rust en ruimte in het veenweidegebied.

Bestuurlijk Nederland
Vergroting van de naamsbekendheid in bestuurlijk Nederland is sterk afhankelijk van het persoonlijk contact dat leden van het gemeentebestuur en ambtenaren hebben met respectievelijk ambtgenoten en collega's uit andere gemeenten, het provinciaal bestuur, e.d. Verder zijn en worden diverse gemeentelijke beleidsnota's aangeboden voor publicatie op "Het Wiel", als onderdeel van het voor gemeenten toegankelijke deel van de internetsite www.gemnet.nl. Die publicaties kunnen als voorbeeld of hulpmiddel dienen voor andere gemeenten.

Imago
Om beter in te spelen op de wensen van de eigen inwoners/ondernemers zal het college van B&W, vaker dan tot nu toe het geval is, het beleid op een interactieve manier samen met die inwoners/ondernemers gaan vormgeven. Ook kan de gemeentelijke dienstverlening verbeterd worden. Dit kan onder andere door de website verder te ontwikkelen zodat gemeentelijke informatie gemakkelijker geraadpleegd kan worden. Verder kunnen steeds meer aanvragen via e-mail worden afgehandeld. Wat de interactie mét en de dienstverlening áán de eigen inwoners en ondernemers betreft, zullen alle gemeentelijke vertegenwoordigers die in direct schriftelijk of mondeling contact met hen staan een publieksvriendelijke en dienstvaardige houding ten toon moeten spreiden.