NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN
http://www.advocatenorde.nl


Orde verwelkomt Leidraad Onafhankelijkheid

De Nederlandse Orde van Advocaten verwelkomt de leidraad Leidraad Onpartijdigheid van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) en de presidenten van de rechtbanken en appèlcolleges. Het gaat in de leidraad om de toetsing van de (on)partijdigheid van de rechter. Volgens de Orde kan de leidraad zeker bijdragen aan het bevorderen van vertrouwen in de rechtspraak.

Een groot aantal aanbevelingen is ook van toepassing op de rechter-plaatsvervanger, de rechter die tevens advocaat is. Zo dient een rechter-plaatsvervanger er voor zorg te dragen dat hij geen zaken behandelt waarin één van zijn kantoorgenoten als advocaat optreedt, danwel heeft opgetreden.

De Orde kan zich er geheel mee verenigen dat de advocaat als rechter-plaatsvervanger (de schijn van) belangenverstrengeling dient te vermijden. De onpartijdigheid van (ook) de advocaat als rechter-plaatsvervanger moet in iedere situatie boven elke twijfel verheven zijn. Ten aanzien van advocaten is er naar het oordeel van de Orde geen sprake is van een integriteitsrisico dat niet kan worden beheerst.

Einde bericht.

Voor informatie kunt u bellen met Hanneke Siegert, bestuurssecretaris, telefoonnummer 070 335 35 95.