Novem


16-03-2004 Rol van Novem: Helder handhaven - Provincie Limburg zet hardnekkige overtreders op internet

Provincie Limburg maakt voortaan milieuovertredingen van bedrijven openbaar. Hiermee laat zij zien dat zij haar handhavingstaak serieus neemt. En de verwachting is dat er een preventieve werking uitgaat van het openbaar maken van deze informatie.

Daarvoor heeft de provincie een aanpak in drie stappen ontwikkeld:

Provincie wijst op eigen verantwoordelijkheid
Provincie Limburg verwacht dat bedrijven, instellingen en particulieren de zorg om veiligheid en milieu serieus nemen. De provincie wijst hen op die eigen verantwoordelijkheid. Dat is een preventief en zeer positief handhavingsinstrument: een handschoen die bedrijven kunnen oppakken. De provincie wijst bedrijven erop dat zij regelmatig controles uitvoert. Daarnaast kunnen bedrijven tegelijkertijd zelf ook een check in het eigen bedrijf uitvoeren. Het resultaat van dat onderzoek meldt het bedrijf dan wel terug, maar dit heeft uiteraard geen invloed op de controle.

Controle en hercontrole
De provincie komt regelmatig bij bedrijven over de vloer. Levert een controle een overtreding op, dan krijgt de overtreder de kans om die ongedaan te maken. De overtredingen worden echter wel standaard gemeld aan het Openbaar Ministerie, maar er volgt nog geen
bestuursrechterlijke maatregel. Er volgt wel altijd een hercontrole. Blijkt dan dat de fout is hersteld, dan gebeurt er verder niets. Maar als dat niet het geval is, gaat de provincie Limburg voortaan iets verder dan voorheen.

Overtreding openbaar maken
Elke hercontrole waaruit een overtreding blijkt, komt in de vorm van een samenvatting op de provinciale internetsite. Met naam en toenaam van de overtreder. Milieu-informatie is immers al openbaar, en de Wet openbaarheid bestuur (Wob) laat alle ruimte voor deze stap. Het vooruitzicht op publicatie van de overtreding na hercontrole zal een preventief effect hebben.
De provincie wijst de overtreder uiteraard meteen bij de eerste constatering van een overtreding al op haar beleid om overtredingen die niet binnen de gestelde termijn ongedaan gemaakt zijn, op internet te plaatsen. De overtreder krijgt ook vooraf een waarschuwing voor de publicatie en ontvangt bovendien het hercontrolerapport enkele dagen eerder. Als de overtreding ongedaan is gemaakt, maakt de provincie uiteraard ook daarvan melding op haar site.

Kijk op www.limburg.nl
Contactpersoon is mevrouw M. Linssen, mpe.linssen@prvlimburg.nl