Socialistische Partij

Kennisgebrek ouders vraagt om publiekscampagne veilig Internetten

16-03-2004 * Arda Gerkens, Tweede-Kamerlid voor de SP, pleit voor een grootschalige publiekscampagne campagne voor veilig internetgebruik door kinderen. Ouders worden met de huidige projecten en programma's veel te weinig bereikt en geïnformeerd. Gerkens zegt dit naar aanleiding van een dinsdag verschenen rapport over veilig Internetten.

Arda Gerkens Gerkens: "Er zijn veel initiatieven en er is ook veel informatie voor ouders, maar een grote groep weet niet waar ze die informatie kan vinden. Surf op safe, een project van het ministerie van Economische Zaken, is een goed initiatief maar bereikt de ouders niet. Ik heb de minister gevraagd wat hij gaat doen om dit project landelijk meer bekendheid te geven." Gerkens benadrukt dat het hier om de regierol gaat. "Omdat Internet een steeds belangrijkere plaats in onze samenleving inneemt en hier diverse disciplines bij elkaar komen, zoals informatietechnologie, opvoeding en juridische aspecten, is het goed als de overheid het voortouw hierin neemt."

Uit een rapport dat is opgesteld door Planet Internet blijkt dat ruim 80% van de ouders zich zorgen maakt over het gebruik van Internet door hun kinderen, waarbij het vooral gaat om seksueel gerelateerde zaken. Gerkens: "Uit het rapport blijkt tevens dat deze zorg gegrond is, daar meer dan de helft van de kinderen geconfronteerd wordt met pornografische afbeeldingen. Daarnaast geeft bijna de helft van de ouders aan behoefte te hebben aan meer informatie over veilig Internetten. Er is dus een grootschalige publiekscampagne nodig vanuit de overheid."