Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 18 maart 2004

Advies
De burger wil een rijksoverheid die openstaat voor maatschappelijke signalen en die zich meer bezig houdt met maatschappelijke vraagstukken dan met zichzelf. Dat vraagt om een andere cultuur binnen de rijksoverheid, een FORSe cultuur: Flexibel, Omgevingsgericht, Resultaatgericht en Samenwerkingsgericht.
De Raad voor het openbaar bestuur meent dat het kabinetsprogramma 'Andere Overheid' ten onrechte nauwelijks aandacht heeft voor aspecten van organisatiecultuur. De 'Andere Overheid' kan niet gerealiseerd worden zonder veranderingen in houdingen en werkwijzen van ambtenaren (en van bestuurders en politici). De Rob biedt in zijn advies "Cultuur met een FORS postuur" handreikingen aan voor een Forsere overheid. U kunt het advies hier downloaden.

Nieuwsbrief
De Rob en Rfv hebben samen een nieuwsbrief ontwikkeld. De nieuwsbrief zal na iedere Raadsvergadering verschijnen.
Met deze nieuwsbrief hopen we u steeds attent te maken op de ontwikkelingen bij de Rob en Rfv.
Hier kunt u zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.

Artikel over Trias Informatica
Er is een artikel verschenen in het blad Pluche over het Rob advies Trias Informatica. U kunt het artikel ´In de herkansing´ lezen onder het kopje ´Reacties in de media over Trias Informatica´.

Kring Europa presenteert Nederland op weg naar het EU-voorzitterschap De Raad voor het openbaar bestuur is mede-organisator van de lezingenreeks 'Nederland op weg naar het EU-voorzitterschap' van de Kring Europa (Vereniging voor Bestuurskunde, VB). Op 18 maart 2004 vindt de volgende bijeenkomst plaats, getiteld 'Naar een duurzame EU'. Meer informatie kunt u lezen op de website van de Vereniging voor Bestuurskunde. Het programma kunt u hier downloaden.

Uit de vergadering van de Rob van 12 februari 2004 De Raad voor het openbaar bestuur heeft in zijn vergadering op 12 februari jl. gesproken over een conceptadvies over organisatiecultuur in de rijksdienst. Op korte termijn zal het advies worden afgerond en uitgebracht aan de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. De Raad heeft zich ook gebogen over adviezen die later dit jaar zullen worden afgerond: een advies over de nationale coördinatie van EU-beleid en een advies over de toekomst van de representatieve democratie. De Raad heeft ook besloten onderzoek te gaan doen naar Kamervragen in relatie tot het functioneren van het parlement.

Middagbijeenkomst 'andere rijksdienst, andere organisatiecultuur' Op dinsdag 6 april 2004 organiseert de Rob een middagbijeenkomst rond zijn advies 'Cultuur met een FORS postuur', op het ministerie van EZ (Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag; aanvang 14.00 uur; ontvangst vanaf 13.30 uur)). Sprekers zijn o.a. prof. dr. Arno Korsten, prof. dr. Mark van Twist en prof. dr. Hans Bekke. In een paneldiscussie met o.a. Roel Bekker (SG bij VWS), Marjanne Sint (SG bij VROM), drs. Jan Postma (ex-SG bij Financien), dr. Elisabeth Dobbinga ('kenner' van de cultuur bij VenW) en mr. drs. Nicole Stolk (Programmamanager van het BZK-culturprogramma 'Leo'), komen o.a. concrete cultuurveranderingstrajecten binnen de rijksdienst aan bod.

Voor meer informatie en aanmeldingen: Pieter de Jong, Rob-adviseur (pieter.jong@minbzk.nl).

Advies 'Naar meer herkenbare kandidaten' verschenen Met het advies 'Naar meer herkenbare kandidaten' geeft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) gevolg aan de adviesaanvraag van 28 november 2003 van de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, de heer De Graaf. In dit advies geeft de Raad commentaar op de hoofdlijnennotitie 'Naar een sterker parlement'. In het advies worden enerzijds de verschillende elementen van het kabinetsvoorstel, zoals een open landelijke lijst, de niet-verenigbaarheid van kandidaatschappen en niet-overdraagbaarheid van de districtsstem besproken. Anderzijds komt er een aantal alternatieve kiesstelsels aan bod. Het advies wordt afgesloten met twee bijlagen, waarin op een aantal extra kiesstelsels en manieren waarop districtskandidaten kunnen worden verkozen, wordt ingegaan. Het advies en persbericht zijn hier te downloaden.

Verslag van het symposium Trias informatica verschenen Op woensdag 26 november 2003 organiseerde de Raad voor het openbaar bestur het symposium Trias Informatica. Het symposium werd georganiseerd naar aanleiding van het gelijknamige advies, dat ip 16 juli 2003 aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties werd aangeboden. Het verslag is hier te downloaden.

---