Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Vragen van het lid Gerkens over mogelijke nationalisatie van het hoogspanningsnet in Nederland Nummer: 498 Datum: 16-03-2004

1 Wat is uw mening over de berichten dat Essent en Nuon nationalisatie van hoogspanningsnet acceptabel vinden? 1)

2 Wat vindt u van de ideeën om de netten door de private financierders te laten financieren?

3 Is het waar dat eventuele financiering van de netten door de overheid weliswaar (tijdelijk) op het begrotingstekort drukt , maar niet tot het EMU-saldo wordt gerekend aangezien tegenover dit tekort aankomen staan? Zo neem, waarom niet?

4 Spreekt niet veel meer voorzichtige mogelijke nationalisatie van het hoogspanning cement door de staat te laten financieren aangezien dit tegen een veel lagere kant gebeuren? Zo neem, waarom niet?

1) De Volkskrant van 24 februari 2004; Essent en Nuon vinden staatsnet acceptabel en Een gerust gemoed voor 7 miljard

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1, 2, 3 en 4.

In september 2003 heb ik u aangekondigd dat ik met een visie op privatisering zal komen. Ik ben voornemens eind maart deze visie aan de Tweede Kamer te sturen. In de privatiseringsvisie zal ik nader ingaan op het beheer en het eigendom van het landelijk hoogspanningsnet en de transportnetten van 110 kV en hoger.