Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Strategie 'Zó handhaven we in Brabant'

Snelheid en duidelijkheid motto bij handhaving in Brabant

Snel en duidelijk. Dat is het motto van de handhavingstrategie
'Zó handhaven wij in Brabant' die vanaf dit jaar in de provincie Noord-Brabant geldt. Alle bij milieuhandhaving betrokken instanties, provincies, gemeenten, waterschappen, politie en justitie, hanteren deze strategie in hun dagelijkse activiteiten. Het doel is een meer eenduidige en snellere aanpak van milieuovertredingen. De strategie voorziet ook in een intensievere gezamenlijke aanpak door partijen bij een ernstige overtreding. Ook worden overtredingen sneller ongedaan gemaakt, dan nu het geval is.

Voor drie soorten overtredingen kent de strategie een eigen aanpak. Bij acuut gevaar wordt direct bestuursrechtelijk en strafrechtelijk opgetreden. Dit kan betekenen dat bedrijfsactiviteiten direct worden stilgelegd. In deze gevallen maakt de politie een proces-verbaal op.
Bij de tweede soort gaat het om onomkeerbare milieuschade of de malafide instelling van de overtreder, herhaling of berekend gedrag. Dan wordt voortvarend bestuurlijk opgetreden met behulp van dwangsommen of het ongedaan maken van de overtreding op kosten van de overtreder. Ook hier gaat het weer gepaard met een proces-verbaal van de politie.
Alle andere overtredingen worden afgehandeld op de gebruikelijke manier waarbij de overtreder de mogelijkheid heeft de overtreding weg te nemen. Gebeurt dit niet dan volgen proces-verbaal, dwangsom of het op kosten van de overtreder ongedaan maken van de overtreding.

Ook voor overheden
De strategie wordt nu al toegepast voor overtredingen op het terrein van oppervlaktewater, milieu en afval. In een later stadium zal de strategie ook worden toegepast voor overtredingen van de bouwregelgeving en ruimtelijke ordening, zoals strijdigheid met bestemmingsplannen. Niet alleen bedrijven en particulieren zullen merken dat in Brabant gezamenlijk en eenduidig wordt opgetreden. Ook overtredingen door de overheden krijgen te maken met dezelfde aanpak. De strategie wordt niet alleen toegepast bij bedrijven en particulieren die milieuovertredingen begaan, maar ook bij overtredingen van de eigen of een andere overheid. Ook hier geldt afspraak is afspraak. Overtredingen door de overheid zelf begaan, worden op gelijke wijze aangepakt als bij bedrijven en particulieren.

De strategie is te bekijken en te downloaden via www.sephbrabant.nl.




Provincie Noord-Brabant