Ingezonden persbericht


Utrecht, 16 maart 2004

Peuterspeelzalen gaan dicht door gemeentelijke willekeur

De landelijke overheid zet in op professionalisering van het peuterspeelzaalwerk terwijl op lokaal niveau een afbraak plaats vindt van het peuterspeelzaalwerk. In een aantal gemeenten (Apeldoorn, Roermond, Wijdemere) is reeds sprake van sluiting van peuterspeelzalen. In andere gemeenten (waaronder Maastricht en Amsterdam Zuidwest) worden de voorzieningen voor 2 tot 4-jarigen voor een deel afgebouwd.

Gemeenten met dezelfde problemen, als het gaat om peuters in achterstandswijken met integratieproblemen, maken volstrekt verschillende keuzes. De ene gemeente beschouwt peuterspeelzalen als een basisvoorziening; de andere gemeente financiert de peuterspeelzaal door hoge bijdragen van de ouders. In weer andere gemeenten is het bestuur nog wel bereid mee te betalen aan zogenaamde VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) -peuterspeelzalen. Hierdoor ontstaan gesegregeerde 'zwarte' en 'witte' peuterspeelzalen. De Maatschappelijk Ondernemers Groep, brancheorganisatie van onder andere Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, wijst nogmaals op het belang van een algemene basisvoorziening, voor alle kinderen, dus niet alleen voor kinderen met ontwikkelachterstanden.

Het kabinet is afhankelijk van de keuzes en inzet van gemeenten als het gaat om waarmaken van ambities op het terrein van integratie, taalachterstanden en vroegtijdige signalering van ontwikkelachterstanden. Bijna een half miljoen peuters maakt gebruik van peuterspeelzalen, gedecentraliseerde welzijnsvoorzieningen.
De MOgroep is verontrust over de regionale ontwikkelingen. Directeur Sjef van Gennip: 'Het is de gemeentelijke willekeur die het peuterspeelzaalwerk beheerst'.

Perscontacten:
Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 - 29 39 74 72
info@mogroep.nl

---- --