D66

Premier België: Europese samenwerking terrorismebestrijding

Externe veiligheid

Guy Verhofstadt - Vlaamse Liberalen en Democraten

13-03-2004 - De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft tijdens zijn bezoek aan het D66-congres gepleit voor betere samenwerking binnen Europa als het gaat om terrorismebestrijding. Zo stelt Verhofstadt een centrum voor waar de Europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten nauw samenwerken als het gaat om informatie-uitwisseling. Een dergelijke centrum is voor Verhofstadt een eerste stap op weg naar een gezamenlijk Europese Veiligheidsdienst.

Verhofstadt, die op uitnodiging van vice-premier De Graaf het congres toe sprak, ging uitgebreid in op de verschillende uitdagingen waar Europa een antwoord op moet formuleren. Kritiek had Verhofstadt daarbij op de wijze waarop de huidige lidstaten omgaan met de kenniseconomie en de wens om in 2010 één van de meest innoverende en flexibele economieën van de wereld te hebben: Als het ons écht menens is om de meest dynamische kenniseconomie te worden, dan hebben we dringend nood aan meer flexibiliteit en minder administratieve rompslomp. De lasten op onze voornaamste grondstof, onze arbeidskrachten, moet omlaag. We moeten meer investeren in onderzoek en ontwikkeling. We zijn het daarover allemaal eens. Waarom gebeurt het dan niet? Het gebeurt niet omdat de instrumenten van de Lissabon-methode te vrijblijvend zijn. Een slechte vermelding in een rapport is het ergste wat je kan overkomen.

Nadrukkelijk waarschuwde de Belgische premier tegen politieke partijen en politici die in het licht van de komende uitbreiding allerlei negatieve gevoelens aanwakkeren. In zo een klimaat duiken her en der in West-Europa politieke partijen op die dat gevoel inspelen en de uitbreiding afschilderen als iets gevaarlijks, als iets dat anderen hebben beslist. U weet in Nederland waarover ik spreek. Ik wil daar dan ook heel duidelijk over zijn: in die populistische val mogen wij als Europese liberalen niet trappen. Dergelijk nationalistisch, protectionistisch of populistisch discours voeren wij niet.

Lees hier de complete speech van Guy Verhofstadt.

De partij van Guy Verhofstadt, de Vlaamse Liberalen en Democraten, zit samen met D66 en VVD in dezelfde fractie binnen het Europees Parlement.